Maatalous

Asiantuntija pitää Luken satoarviota ylimitoitettuna – "Hiljaiseksi ja vakavaksi tämä satotilanne vetää"

"Alueellisesti on vaihtelua. Pohjoiseen päin mentäessä tilanne jonkin verran paranee. Mutta kyllä kuivuus on koetellut kaikkia alueita ja nipistää sadosta osansa."
Petteri Kivimäki
Osa kevätviljakasvustoista on pärjännyt kohtalaisesti, osa todella huonosti.

Luonnonvarakeskuksen parin viikon takainen viljasatoarvio on liian suuri, johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgriasta sanoo.

Luke arvioi viljasadoksi 3,1 miljardia kiloa eli noin kymmenen prosenttia keskimääräistä vähemmän. Peltonen puolestaan arvioi, että sato jää selvästi alle kolmen miljardin kilon.

"Hiljaiseksi ja vakavaksi vetää, kun on tuolla liikkunut ja katsellut peltoja."

Peltonen teki ensimmäisen satoarvion jo kesäkuun puolenvälin paikkeilla. Silloin tiedossa olivat kevään märkyyden aiheuttamat sadonleikkaukset, mutta ei vielä kesän pitkittyneen kuivuuden seurauksia.

"Silloin päädyin 3,1–3,2 miljardiin kiloon. Nyt näkymät ovat selvästi heikommat. Tämä on kyllä vakavan oloinen tilanne."

Kuivuus sattui suurimmalle osalle peltoviljelykasveista pahaan aikaan eli sadon rakentumisvaiheeseen. "Juuri siihen, kun jyvien ja palkojen pitäisi täyttyä. Silloin tarvittaisiin vettä."

"Ja jos sateita nyt alkaa tulla, ne tulevat ehdottomasti liian myöhään. Ne auttavat nurmen, sokerijuurikkaan ja vihannesten tilannetta, mutta eivät perinteisiä puitavia peltoviljelykasveja."

Sääjaksojen olisi pitänyt olla aivan toisin päin. "Jos heinäkuussa olisi viileää, noin 20 astetta, ja sateita, peltokasvit pärjäisivät parhaiten. Elokuussa saisi sitten olla kuivaa ja lämmintä."

Pahin tilanne olisi nyt se, että sateet ajoittuvat juuri puintiaikaan ja vilja joudutaan korjaamaan märissä oloissa.

Jälkiversontaa sateet eivät ehkä enää laajassa mittakaavassa aiheuta, Peltonen pohtii. "Kasvustot ovat niin pystyyn kuivuneita."

Peltonen muistuttaa, että osa kasvustoista on toki pärjännyt vielä hyvin.

"Alueellisesti on vaihtelua. Pohjoiseen päin mentäessä tilanne jonkin verran paranee. Mutta kyllä kuivuus on koetellut kaikkia alueita ja nipistää sadosta osansa."

Hän arvioi, että kolmasosassa viljakasvustoista sato ja laatu jäävät hyvin heikoksi. "Osa jäi jo kevään perustamisvaiheessa sekalaiseksi. Kasvusto on saattanut jäädä 20-senttiseksi ja pakkotuleentunut ennen aikojaan. Monella kotieläintilalla ne vedetään kokoviljasäilörehuksi."

Kolmasosa kasvustoista on Peltosen arvion mukaan ihan kohtuullisen hyviä. Kolmasosa jää näiden kahden vaihtoehdon välimastoon.

Syyskylvöiset kasvit ovat pärjänneet huomattavasti kevätkylvöisiä paremmin.

Nyt jännitetään, miten tämän vuoden kylvöjen käy, Peltonen toteaa. "Syysöljykasvien kylvöaikaa alkaa olla käsillä. Kosteutta tarvittaisiin, ei niitä rutikuivaan maahan kannata kylvää."

Jatkossa kiinnostus syyskylvöisiä kasveja kohtaan varmasti kasvaa, Peltonen arvioi. "Ne ovat näyttäneet paremmuutensa."

Muutenkin kasvivalikoimaa pitäisi monipuolistaa, jotta riskejä pystyttäisiin jakamaan.

Viljelijän talouden kannalta satotilanne on vaikea. "Tämä tekee lovea kukkaroon", Peltonen toteaa.

Hän arvioi, että ostajat hakevat nyt hyviä eriä ja ovat valmiita maksamaan niistä paremmin. "Toivon mukaan viljanostajat ovat tilanteen tasalla ja viljelijät myös hereillä sen suhteen, millä hinnalla viljaa myydään."

Muuttuvat säät ovat maataloudelle pohdinnan paikka. Keväällä vettä oli liikaa, kesällä liian vähän. Miten sitä saataisiin otettua talteen?

Peltonen pohtii kastelualtaiden, kosteikkoalueiden ja säätökastelujärjestelmien merkitystä.

"Viljan markkinahintaan nähden ne ovat järeitä investointeja. Nyt pitäisi kuitenkin miettiä, löytyisikö innovatiivisia, kohtuuhintaisia ratkaisuja veden varastoimiseksi."

Lue lisää

Syysvilja-ala kasvaa reilusti, kasvustoja kannattaa nyt tarkkailla etanoiden ja kahukärpästen varalta

Video: Ensimmäinen ja toinen rehusato yllättivät runsaudellaan – kolmossadon teko käynnistyi Kuhmalahdella

Sade keskeytti puinnit puoleksitoista viikoksi Korpilahdella – "Vilja alkaa pian itämään"

Maitotilalliset Ylöjärvellä toivovat kuivaa loppukesää ja alkusyksyä – "Kuiva puintisää olisi hyvä, että saisi edes sen vaatimattoman sadon pellosta pois"