Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Ei-toivottu maailmanvalloitus jatkuu: Afrikkalainen sikarutto levisi ensi kerran 40 vuoteen Amerikkaan – kaksi löydöstä Dominikaanisessa tasavallassa

Yhdysvalloissa löydöksen katsotaan merkitsevän entistäkin suurempaa riskiä vaarallisen virustaudin leviämiselle myös manner-Amerikkaan.
Sanne Katainen
Afrikkalainen sikarutto on tuhoisa tauti, joka leviää maailmalla sekä tuotantosikaloissa että villisioissa. Suomessa tautia ei ole toistaiseksi tavattu, ja sen leviämistä torjutaan monin tavoin. Kuvituskuva.

Afrikkalaista sikaruttoa (ASF) on todettu ensimmäisen kerran neljäänkymmeneen vuoteen Amerikassa.

Yhdysvaltain maatalousministeriö Usda kertoo, että kahdesta sen analysoimasta näytteestä on vahvistettu löytyneen ASF-virus keskiviikkona. Näytteet on toimitettu Usdan analysoitavaksi Dominikaanisesta tasavallasta, Usda kertoo tiedotteessaan.

Näytteiden perusteella ASF-virusta on kahdella sikatilalla, jotka sijaitsevat etäällä toisistaan, kertoo puolestaan Pigprogress-verkkolehti.

Dominikaaninen tasavalta sijaitsee Karibianmerellä Hispaniolan saarella, jonka se jakaa Haitin kanssa. Vaikka meri erottaakin Dominikaanisen tasavallan Yhdysvalloista, löydöksen katsotaan lisäävän riskiä ASF:n leviämiselle myös Yhdysvaltoihin.

Usdan mukaan sianlihan ja sianlihatuotteiden tuonti Dominikaanisesta tasavallasta Yhdysvaltoihin on ollut kiellettyä tähänkin asti.

Toimia taudin vastustamiseksi on kuitenkin päätetty tehostaa, Usda kertoo tiedotteessaan. Yhdysvaltain tulli- ja rajaturvallisuusministeriö (CBP) tehostaa Dominikaanisesta tasavallasta saapuvien lentojen tarkastuksia sen varmistamiseksi, etteivät matkustajat tuo maahan kiellettyjä tuotteita. CBP edellyttää lentoyhtiötä myös huolehtimaan, että kaikki Dominikaanisesta tasavallasta saapuvien lentokoneiden roskat hävitetään asianmukaisesti ASF:n leviämisen estämiseksi.

Yhdysvalloilla ja Dominikaanisella tasavallalla on sopimus yhteistyöstä tarttuvien eläintautien torjunnassa. Koska Haitilla on yhteinen maaraja Dominikaanisen tasavallan kanssa, Yhdysvallat tarjoaa myös sille vastaavaa yhteistyötä ja apua ASF:n torjuntaan kuin Dominikaaniselle tasavallalle.

Afrikkalaista sikaruttoa on todettu Pigprogressin mukaan Dominikaanisessa tasavallassa edellisen kerran vuosina 1978–1980. Tuolloin tautitapauksia todettiin yhteensä 374 paikassa, ja sen vuoksi teurastettiin 192 000 eläintä.

Pigprogressin uutinen: After 40 years, ASF is back in the Dominican Republic

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto pääsi kahteen sikalaan Saksassa

ASF-uhka ei väisty: Uusia tapauksia Puolan sikaloissa

Ruokakoira Rico on pian löytänyt jo tonnin luvattomia ruokatuliaisia – koira on yksi tärkeä osa afrikkalaisen sikaruton torjuntaketjua

Lue lisää

Asiantuntija: ASF leviää vääjäämättä länteen, seuraavaksi tulilinjalla Ranska ja Luxemburg

Afrikkalainen sikarutto levisi uuteen osavaltioon Saksassa

Ex-sisäministeri Mykkänen väläytti selvitystä aidasta itärajalle – "Kannattaa katsoa itärajan morfologiaa", toteaa villisika-aitaa selvittänyt Luken tutkija

Kiteellä kaadetusta villisiasta löydettiin Aujeszkyn taudin vasta-aineita – aiemmat löydökset vuosilta 2019 ja 1980