Maatalous

Maailman viljelijäjärjestö WFO: Punainen liha ei kohtuullisissa määrissä olekaan terveysriski

Selvitys on tehty kokoamalla yhteen useiden tutkimusten tuloksia. Punaisen lihan syöminen alla 100 grammaa päivässä ei selvityksen mukaan aiheuta kohonnutta terveysriskiä.
Jaana Kankaanpää
WFO:n selvityksen mukaan lihansyönti ei terveydellisestä näkökulmasta ole globaali uhka. Ilmastonäkökulmasta lihantuotannolla taas on merkittävä vaikutus hiilijalanjälkeen.

Punaisen lihan syömisestä ei ole terveydelle haittaa, jos sitä syö alla 100 grammaa päivässä, kertoo maailman viljelijäjärjestö WFO:n selvitys.

Raportin mukaan terveyshaittojen ja lihansyönnin välillä ei ole tieteellisesti pätevää tilastollista yhteyttä, mikäli kulutus pysyi päivittäin alle sadassa grammassa.

Selvityksessä todetaan myös, että punaisella lihalla on muissa yhteyksissä positiivisia vaikutuksia. Se on tärkeä osa ravintoa monille erityisryhmille, kuten kasvuiässä oleville lapsille ja ikääntyneille.

Nykyisellään vähemmän kuin prosentti maailman väestöstä kuluttaa yli 85 grammaa punaista lihaa päivässä, raportissa todetaan. Globaalista näkökulmasta lihansyönti yli suositellun määrän onkin harvinaista.

Tämän perusteella raportissa todetaan, että globaalin terveyden näkökulmasta lihan liikasyönti ei ole relevantti ongelma.

Suomessa lihaa syödään henkilöä kohden vuoden 2020 kulutustilastojen mukaan keskimäärin noin 134 grammaa luullista ja kypsentämätöntä lihaa. Luiden ja kypsennyksen aikana tapahtuvan hävikin jälkeen syöty osuus on noin puolet.

Raportin lopussa todetaan, että käsiteltyjen tutkimusten valossa on virheellistä olettaa, että lihan kulutuksen vähentämiselle terveyssyistä on tiedemaailmassa yksimielinen kannatus.

Selvityksen laati 15 riippumatonta tutkijaa ympäri maailmaa.

Lue lisää

Suomalaiset söivät viime vuona sianlihaa kilon vähemmän, siipikarjaa kilon enemmän ja nautaa entiseen malliin

Söin täällä: Tässä ravintolassa pihvin voi valita mureuden, marmoroitumisen ja maun voimakkuuden mukaan – lihan alkuperä kerrotaan tilan tarkkuudella

Korona-aika on lisännyt suomalaisten jauhelihan ja siipikarjanlihan kulutusta

Animalian kysely: Suurin osa suomalaisista haluaa lakiin kirjauksen eläinten itseisarvosta