Maatalous

Maitotilalliset Ylöjärvellä toivovat kuivaa loppukesää ja alkusyksyä – "Kuiva puintisää olisi hyvä, että saisi edes sen vaatimattoman sadon pellosta pois"

Juhannuksesta pitkälle heinäkuuhun ei Takamaalla satanut lainkaan vettä.
Rami Marjamäki
Viljasato jää vaatimattomaksi Esa Korten ja Suvi Rajalan tilalla Ylöjärven Takamaalla.

Ylöjärven Takamaalla Sammatin lypsykarjatilaa pyörittävät Suvi Rajala ja Esa Korte kuvailevat kasvukautta sääolosuhteiltaan erittäin haasteelliseksi.

"Kylvöt päästiin aloittamaan jo vapun tienoilla ja ensimmäinen rehusato oli runsas, kun toukokuu oli sateinen. Sen jälkeen kuivuus ja kuumuus kuitenkin hyydyttivät viljan kasvun. Toisesta rehusadostakin on tulossa vaatimaton", Rajala kertoo.

Juhannuksesta pitkälle heinäkuuhun ei Takamaalla satanut lainkaan vettä.

"Kuivuuden takia ollaan nyt noin kolme viikkoa normaalista aikataulusta jäljessä. Viljojen osalta kasvua ei pelasta enää mikään, parhaassa tapauksessakin jäädään noin puoleen tavanomaisesta sadosta", Korte harmittelee.

Sammatin tilan pelloilla kasvaa nurmen lisäksi vehnää ja kauraa.

"Nyt olisi parasta, ettei enää liiemmin sataisikaan. Kuiva puintisää olisi hyvä, että saisi edes sen vaatimattoman sadon pellosta pois", Korte toteaa.

Kaikki tilan omat rehut ja viljat päätyvät eläinten ruuaksi. Huomattava määrä suuren pihattonavetan tarpeisiin tulevasta rehusta ja viljasta ostetaan vakituisena sopimustuotannosta ulkoa.

"Muualta ostetut viljasadotkin ovat jääneet tänä kesänä vain noin puoleen tavanomaisesta", Rajala sanoo.

Lue lisää

Östnyland: Porvoolaisen viljelijän kadonneiden kaurojen arvoitus selvisi – taustalla oli toisen viljelijän inhimillinen erehdys

"Jos kotieläimet lähtevät tilalta, lähtee elinvoima kylältä samasta ovesta", MTK-Pohjois-Suomen puheenjohtaja Jari Ahlholm varoittaa

Ajankohtaista kekriä voi viettää herkuttelemalla metsän antimilla sekä perinteisillä alatoopilla, makkaroilla ja uunijuustoilla – kasviksilla keventäen

Video: Ensimmäinen ja toinen rehusato yllättivät runsaudellaan – kolmossadon teko käynnistyi Kuhmalahdella