Maatalous

Rahanpuute hidastaa maataloustutkimusta – Husu-Kallio peruisi 2010-luvulla Lukeen tehtyjä leikkauksia

Maataloudelta perätään ­vastauksia ilmastonmuutokseen samalla, kun tutkimuksen ­rahoitus hupenee, sanoo MTK:n Juha Marttila.
Kari Salonen
Maatalouden tutkimukseen kaivataan lisää resursseja. Tätä mieltä ovat MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja agronomiliiton toiminnanjohtaja Ilkka Pekkala.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan kotimaisen maataloustutkimuksen rahoitus ei ole tällä hetkellä riittävää.

”Viimeisten kymmenen vuoden aikana rahoitusta on merkittävästi leikattu maatalous- ja metsätalouspuolen tutkimuksesta. Joitakin vuosia sitten tehdyt Helsingin yliopiston sisäiset tutkimusrahoituksen leikkaukset osuivat erityisen ankarasti näihin sektoreihin”, Marttila toteaa.

MTK:n nokkamies pitää maatalouden suuntaan esitettyjen yhteiskunnallisten vaatimusten epäsuhtaa maataloustutkimuksen niukkaan rahoitukseen valtavana.

”Luodaan suurta painetta, että maataloudessa olisi löydettävä vastauksia ilmastonmuutoksen torjuntaan, mutta vastaavasti tutkimusresurssit eivät kehity, vaan päinvastoin hupenevat. Ei tämä ole tasapainossa.”

Marttila mielestä maataloustutkimuksessa kannattaisi nyt erityisesti keskittyä peltoviljelyn tuottavuuteen sekä turvepeltojen päästöihin.

”Olen kantanut viimeiset 15 vuotta huolta peltoviljelyn tuottavuudesta Suomessa. Näkemykseni mukaan tutkimus tässä on ollut erittäin riittämätöntä. Resurssiviisaus ja parempi tuottavuus ovat keinoja vastata peltoviljelyssä niin kilpailukyvyn ongelmiin kuin ilmastohaasteeseen.”

Perustutkimuksessa on Marttilan mielestä ammottava aukko myös turvepeltojen tutkimisessa.

”Uskomukseni on, että siellä voidaan tehdä todella merkittäviä asioita ja painaa turvepeltojen päästöt ilmastoviisaalla viljelyllä murto-osaan nykyisestä. Mutta siihen tarvitaan korkealaatuista kenttätutkimusta erilaisilla viljelymenetelmillä, pelloilla ja koeasetelmilla. Nykytilanteessa rahat eivät riitä laadukkaaseen maataloustutkimukseen.”

Maatalouden tutkimus on verraten kallista, sillä siihen tarvitaan peltopinta-alaa, teknologisia ratkaisuja sekä kenttäkokeita.

”Maataloustutkimuksella on vääjäämättä korkea hintalappu, jos se tehdään kunnolla.”

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion mukaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) resursseja leikattiin liiallisesti 2010-luvun alussa.

”Jos minulla olisi valta päättää, niin näitä resursseja palautettaisiin nykyiseen Lukeen. Sillä tavoin voisi ennen kaikkea nopeuttaa maataloustutkimusta”, Husu-Kallio toteaa.

Maatalouden tutkimusta voisi hänen mielestään tehdä Suomessa nykyistä enemmän.

”Oma näkemykseni kuitenkin on, että nykyinen tutkijakunta tekee laadukasta työtä ja pystyy tutkimuksellaan myös melko hyvin reagoimaan tärkeisiin uusiin kysymyksiin.”

Agronomiliiton mielestä Helsingin yliopiston maataloustutkimuksen leikkaukset pitäisi perua.

”Meitä huolettaa maa- ja metsätieteellisen tiedekunnan rahoitus. Sieltä on leikattu aika paljon pois viime vuosina ja se näkyy”, toiminnanjohtaja Ilkka Pekkala sanoo.

Pekkalan mukaan kehitys pitää saada käännettyä tai ainakin pysäytettyä.

”Olemme osarahoittamassa siellä työelämän professuuria. Mutta ei voi perustua siihen, että kaikki olisi ulkopuolisesti rahoitettua.”

Kyse on useista miljoonista. ”Ei tarvitse edes lisätä rahoitusta, vaan jos se palautuisi siihen, mitä on ollut aikaisemmin. Esimerkiksi maaperää tutkivissa professuureissa pitäisi olla jatkuvuutta.”

Pekkala arvioi, että tutkimuksen vähentyminen ei vielä haittaa päätöksenteon tiedontarvetta.

Lue lisää

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: "Hevostalouden ja ravien rahoitus pitää - ministeri perustaa työryhmän elivoimaisuuden ja vastuullisuuden varmistamiseksi"

Leppä esitteli konemessujen avauspuheenvuorossa ministeriönsä uuden hiiliohjelman – "Viljelijä ei voi tehdä ilmastotekoja, jos tili on punaisella"

Krista Mikkonen: Ilmastotyön seuraava erityinen haaste on maatalous

Östnyland: Porvoolaisen viljelijän kadonneiden kaurojen arvoitus selvisi – taustalla oli toisen viljelijän inhimillinen erehdys