Maatalous

Viikonlopun halla puri perunanvarsia, osalla tärkkelysperunatiloista isot sadonmenetykset

Kuuma heinäkuu oli perunalle vaikea, elokuussa se yltyi kasvuun.
Kimmo Pusa
Maanantaina moni tärkkelysperunapelto näytti Satakunnassa tältä. Halla oli puraissut ylälehtiä.

Halla vieraili viikonloppuna monessa paikassa Etelä-Suomea myöten. Puintivalmiita viljakasvustoja se ei vikuuttanut, mutta perunaa kylmyys kohteli kaltoin.

"Alin lämpötila, josta itse olen kuullut, oli -4,5 astetta. Kyllähän se tuolla naatistossa näkyy", kertoo Finnamylin Kokemäen tehtaan viljelypäällikkö Kimmo Pusa.

"Kun tieltä katsoo, kovin tummalta moni kasvusto näyttää, mutta alemmat lehdet ovat onneksi monin paikoin vihreitä."

Hallavahinkoja on perunalla todettu ainakin Säkylän Köyliössä, Huittisten Vampulassa ja Kokemäellä, Pusa kertoo. Vahinkojen vakavuus riippuu hallan ankaruudesta ja kestosta sekä kosteustilanteesta. Kuiva kasvusto on hallalle herkempi.

Vaikka halla ei kasvua lopettaisikaan, se saattaa hidastaa sitä ja tärkkelyksen muodostumista merkittävästi.

"Tosi harmillista tämä oli tässä vaiheessa, sillä myöhäisillä lajikkeilla tärkkelyksen muodostumisprosessi on kesken. Varmasti on yksittäisiä tiloja, joilla tämä näkyy selvänä satomenetyksenä."

Kokemäen tärkkelystehtaalla on takana vasta ensimmäinen käyntiviikko. "Nostoista on tehty vasta pintaraapaisu, vähän päisteitä availtu", Pusa kuvaa.

Perunalla olisi vielä paljon kasvuaikaa jäljellä, sillä sato pyritään nostamaan 20. lokakuuta mennessä. Käyntikauden arvioidaan jatkuvan joulukuun alkupäiviin asti.

Heinäkuu oli perunalle vaikea, Pusa kertoo. Kuivuutta peruna kestää, mutta kuumasta se ei pidä. "Se pistää luukut kiinni ja sinnittelee hengissä. Sato ei silloin kartu."

Kun elokuussa viileni ja saatiin vettä, peruna alkoi kasvaa vauhdilla.

"Teimme koenostoja elokuun alkupäivinä ja pari viikkoa sen jälkeen. Parissa viikossa tuli 10 tonnia mukulasatoa ja tonni tärkkelystä hehtaarille lisää. Se vauhti olisi jatkunut ilman näitä halloja."

Maanantaina Pusa totesi, että lämpöä oli 15 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. "Tämä olisi mahtava keli tärkkelyksen muodostumiselle."

Lue lisää

Pohjoisesta virtaa syksyistä ilmaa koko maahan

Katso video: Näin peruna nousee ajettavalla urakointikoneella – hehtaarin perunat on korjattu kolmessa tunnissa

Katastrofaalista kuivuutta, kolme hallaa, sopivasti sadetta – perunan kasvuolosuhteet ovat vaihdelleet laidasta laitaan

Yöpakkaset kurittivat perunaa Tyrnävällä – kasvukausi uhkaa loppua kesken