Maatalous

Video: Tältä näyttää ohrapelto puimurin hytistä katsottuna – Roope Rissasen sadonkorjuu-urakka päättyi rehuohran puintiin

Jyhkeä puimuri kuskeineen hoitaa vuodessa 400 hehtaarin viljat. Videolla ei ole ääntä, sillä puimurin hytissä ollut kuvaaja antoi Roope Rissaselle työrauhan.

Hyppää puimurin kyytiin maaninkalaisen Roope Rissasen kanssa ja katso, miten sujuu viljan korjuu. Maanantaina 6.9. kuvatulla videolla puimuri kahmii sisuksiinsa rehuohraa. Samalla päättyi sadonkorjuu eli viimeiset viljat saatiin puitua eilen, Rissanen kertoo.

Puimuri, jonka rattia Rissanen kääntelee, on New Hollandin CX5.80, jossa on Cressonin kuuden metrin taittopöytä. Kone on jyhkeä, koska sillä puidaan vuodessa noin 400 hehtaaria. "Meillä on viiden tilan yhteisyritys Länsi-Maaningan kone-asema oy. Minä hoidan puinnit", Rissanen kertoo. Videolla hän pui toisen osakkaan pellolla.

Yritys omistaa oman puimurin lisäksi ison kuivurin, jossa kuivataan paitsi osakkaiden myös muiden kyläläisten viljat. Kuivurin hoitaminen on yhden osakkaan vastuulla.

Rissasen tilalla viljellään rehuohran lisäksi mallasohraa ja rypsiä. Kierrossa on mukana myös nurmea. Se menee läheisille karjatiloille, jotka korvaat nurmen säilörehuksi.

Mallasohraa viljelyssä on noin 10 hehtaaria. Laadusta ei vielä ole tietoa, koska näytteitä ei vielä ole otettu. "Sato onnistui meidän tilalla hyvin, ohraa kertyi noin 4 500–5 500 kiloa hehtaarilta."

Ohran pelastukseksi koitui, että toukotöihin päästiin keväällä ennen kuin sää muuttui kylmäksi. Ohra ehti orastui hyvin ja kasvattaa juurimassaa. Näin se kesti kuuman kauden, Rissanen kertoo. Rypsin keskisato on noin 1 000 kiloa.

Rissasen lisäksi koneaseman toisellakin osakkaalla on viljelyssä mallasohraa. Yhteenlaskettuna viljelyala on 20–30 hehtaaria vuosittain. Ohra myydään Savo-Malt-pienmallastamolle.

Videon on kuvannut Savonia-ammattikorkeakoulun tietojärjestelmäsuunnittelija Kari Taskinen.

Lue myös:

Niukkuus näkyy: Rehuohran hinta nousi ohi leipäviljojen ja kauran

Lue lisää

"Kevytmuokatut ja suorakylvetyt alat kärsivät sateista eniten" – Laihialla kylvökausi venähti kuukaudeksi

"Koko sadosta on sopimukset" – MTK:n peltokasvivaliokunnan pomo toimii niin kuin opettaa: Esa Similä ei tuota villiä tavaraa

"Kun on päivän haistellut ja maistellut oluita, illalla tekee mieli lähteä oluelle" – Koffin pääpanimomestarille olut on ollut osa päivittäistä dieettiä lähes koko aikuisiän