Maatalous

Sikalatyössä tartuntariski, suojaudu hyvin

MRSA ei ole erityinen terveysuhka eläimille eikä sen tiedetä heikentävän elintarvikkeiden turvallisuutta. Taloudelliset vaikutukset kohdistuvat ihmisten terveydenhuoltoon.
Johannes Tervo
MRSA-tartuntoja voidaan ehkäistä tilojen tautisuojauksella, henkilökohtaisella suojautumisella ja hyvällä hygienialla.

Sikaloissa työskentelevillä on kohonnut riski saada MRSA-tartunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa. Tartuntoja voidaan ehkäistä tilojen tautisuojauksella, henkilökohtaisella suojautumisella ja hygienialla.

MRSA eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus on tietyille antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokkibakteeri.

Staphylococcus aureus on yleinen bakteeri, jota löytyy terveiden ihmisten iholta ja nenän limakalvolta. Jotkut stafylokokit, kuten MRSA, ovat kehittyneet vastustuskykyiseksi tavallisille antibiooteille.

Teurassioilla MRSA yleistyi yli kolminkertaisesti vuosien 2000 ja 2017 välillä: esiintyvyys nousi 22 prosentista 77 prosenttiin.

MRSA ei ole erityinen terveysuhka eläimille eikä sen tiedetä heikentävän elintarvikkeiden turvallisuutta. Taloudelliset vaikutukset kohdistuvat ihmisten terveydenhuoltoon – bakteeri voi esimerkiksi tulehduttaa leikkaushaavan.

Suojautumisen lisäksi THL korostaa, että sikojen parissa työskentelevät on syytä seuloa MRSA:n varalta sairaalahoitoon tullessa.

THL:n tiedote

Aiheet MRSA
Lue lisää

Vanhan kansan tuntemasta pihkasta etsitään apua jättimäisiin lääketieteen ongelmiin: Uusi biopolymeeri nitistää MRSA-sairaalabakteerin

Antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit tappavat Suomessa vuosittain kymmeniä ihmisiä

Sikoja käsittelevä, suojaudu tartunnalta – antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri on yleistynyt suomalaisilla sioilla

Sianlihan MRSA ei ole riski kuluttajille – hyvä hygienia teurastamoilla pitää bakteerin kurissa