Maatalous

Hampunviljely on jo laillista ja sillä on Suomessa pitkät perinteet, yhdistys muistuttaa – tiesitkö nämä asiat öljy- ja kuituhampusta?

Kuituhamppu- ja öljyhamppulajikkeissa päihdyttävien ainesosien eli hampun kannabinoidien osuus on marginaalinen.
Kari Salonen
Eri hamppulajikkeet näyttävät peruspiirteiltään samalta. Kuvassa öljyhamppua.

Vihreät herättivät puoluekokouksensa yhteydessä vilkkaan keskustelun kannabiksen laillistamisesta. Puolue puoltaa laillistamista.

Suomen teollisuus- ja hyötyhamppuyhdistys haluaa muistuttaa, Cannabis sativa on yksi vanhimpia viljelykasvejamme ohran ja tattarin rinnalla. Hampun hyötykäyttö on laajaa, sitä käytetään esimerkiksi tekstiileihin sekä terveyttä ja hyvinvointia edistäväksi kasviproteiinin ja -öljyn lähteeksi.

Hamppu on yksi maailman kiistellyimmistä kasveista eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävien ominaisuuksien vuoksi. Yhdistys muistuttaa, että kasvin sopivuus eri käyttötarkoituksiin riippuu täysin kyseessä olevan lajikkeen ominaisuuksista.

Hampulla eli Cannabis sativalla on kolme erilaista lajiketyyppiä: kuituhamppu, öljyhamppu sekä päihdekäyttöön jalostettu muoto. Käyttökohde määritetään jo lajikejalostuksen alkumetreillä.

Kuituhamppu- ja öljyhamppulajikkeissa päihdyttävien ainesosien eli hampun kannabinoidien osuus on marginaalinen, kun taas viihdekannabiskäyttöön jalostettavien lajikkeiden jalostuksen tärkein päämäärä on tuottaa kasvin päihdyttäviä yhdisteitä.

Kannabinoidit muodostuvat kasvin lehtiin ja kukintoihin, siemenissä ja kuidussa niitä ei ole. Yhteistä eri lajiketyypeillä ovat ainoastaan ulkonäön peruspiirteet.

Tämän ulkonäköyhtäläisyyden perusteella eri lajiketyypit valitettavan usein niputetaan julkisuudessa käytävässä keskustelussa yhdeksi ja samaksi asiaksi. Kuitenkin viihdekannabiksen raittiit ”serkut”, kuituhamppu ja öljyhamppu, tarjoavat jopa kymmeniä tuhansia hyötykäyttökohteita.

Öljyhamppu on ravintorikas kasvi, jota viljellään elintarvike-, rehu- ja kosmetiikkakäyttöön.

Öljyhampusta puidaan myöhään syksyllä siemensato, ja siemenistä prosessoidaan edelleen esimerkiksi hamppuöljyä, hamppujauhoa ja hamppuproteiinia teollisuuden käyttöön kasvipohjaisista meijerituotteista leivontaan ja kasvisvaihtoehdoksi lihalle. Tai kulutettavaksi sellaisenaan esimerkiksi ravinnelisien muodossa.

Öljyhamppu on terveellisen öljyn lähde ja kasviperäisen proteiinipaletin täydentäjä. Se sisältää helposti imeytyvää proteiinia, kuitua, kaikkia välttämättömiä aminohappoja sekä omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja oikeassa suhteessa.

Maultaan öljyhampun siemen on pehmeä ja pähkinäinen. Öljyhamppu ravintona todella hellii kehoamme.

Kuituhamppu on monipuolinen kasvi, joka tuottaa lyhyessä ajassa suuren määrän biomassaa. Tästä biomassasta erotetaan hamppukuitua, jonka yleisimmät käyttökohteet ovat sellun ja paperin valmistuksessa, komposiiteissa ja eristeissä sekä tekstiilien valmistuksessa.

Hamppukuitua käyttäviä teollisuuden aloja on lukemattomia rakennusteollisuudesta autoteollisuuteen sekä eläinten kuiviketarvikkeisiin. Hamppukuidun etuna on muiden luonnonkuitujen tapaan myös keveys ja kierrätettävyys.

Öljyhampulla ja kuituhampulla on hyvät edellytykset kehittyä uudeksi vihreän talouden toimialaksi, yhdistys korostaa.

Peltomittakaavassa viljeltävät öljyhamppu ja kuituhamppu ovat myös ympäristöystävällisiä viljelykasveja. Syväjuurisina ja suuren maanpäällisen biomassan tuottavina kasveina ne ovat myös tehokkaita hiilensitojia.

Viljelyssä ei käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita. Hamppu edistää luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi toimimalla ravintokasvina pölyttäjille.

Tätä kehitystä edesauttaa toimintaympäristön kehitystyö, jota parhaillaan tehdään sekä yritysten että hanketoimijoiden toimesta eri puolilla maata.

Lue lisää

Hampusta on moneksi

Yhdyskuntalietettä lannoitteeksi ja kuituhamppua kasvattamaan – oululaisfirma ideoi uusiokäyttöä turvesoille ja yrittäjien kalustolle

Kuituhamppu on pohjoisen maatalouden mahdollisuus

"Puinnin onnistuminen määrittää, jääkö öljyhamppu viljelykiertoon" – hämeenlinnalaistilalla pitkä puintiajankohta tasaa sääriskiä