Maatalous

Valkoposkihanhien muutto etuajassa – keskiviikon jälkeen muuttosää ei suosi ja hanhet jäänevät Suomeen ruokailemaan

Arviolta yli puolet arktisesta valkoposkikannasta on liikkeellä, yhteensä noin 700 000 hanhea.
Lari Lievonen
Arktisen alueen kantaan kuuluu arviolta 1,3 miljoonaa valkoposkihanhea.

Valkoposkihanhien syysmuutto on hyvässä vauhdissa. Ely-keskus tiedottaa, että arviolta yli puolet arktisesta valkoposkikannasta on liikkeellä, eli yhteensä noin 700 000 hanhea.

Valkoposkihanhet käyttivät hyväkseen myötätuulta ja muuttivat viime viikon aikana Venäjän arktisilta alueilta suurin joukoin kohti talvialueitaan, suureksi osaksi Kaakkois-Suomen yli.

Loppuviikosta sää ei suosi hanhien muuttoa, joten muutto lähes pysähtyy ja jo Suomessa olevat hanhet jäävät tänne odottelemaan suotuisampia tuulia.

Tutkija Jarmo Koistinen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että hyvä muuttosää kestää keskiviikkoon asti.

"Torstaista viikonloppuun melko lämmin kaakkoisvirtaus vallitsee Pohjois-Venäjällä ja viikonloppuna on lämmin ja sateinen lounaisvirtaus. On odotettavissa, että keskiviikon jälkeen muutto lähes pysähtyy. Hanhet, jotka ovat vielä jääneet ruokailemaan Suomeen tai Venäjälle, voivat olla paikallisina vähintään viikon verran, koska sopivia myötätuulia ei ole näköpiirissä. Mitään kiirettähän niillä ei vielä ole muuttamiselle.”

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen valkoposkihanhitutkimuksen GPS-hanhet kertoivat samaa tarinaa: yli puolet lähetinhanhista oli Suomessa tai ohittanut sen, loput ovat edelleen arktisilla alueilla.

Tiistaiaamuna neljä oli jättänyt Suomen, nopeimmat olivat jo Tanskassa. Kymenlaakson, Itä-Uusimaan ja Päijät-Hämeen rajojen tuntumassa oli yhdeksän, Etelä-Savossa kolme, Etelä-Karjalassa neljä, Pohjois-Savossa yksi ja Pohjois-Karjalassa seitsemän GPS-valkoposkihanhea.

Keväällä Pohjois-Karjalassa pannoitettiin 50 valkoposkihanhea ja kaikkiaan 45 valkoposkihanhella on edelleen toimiva lähetin.

Muista hanhilajeista liikkeellä on ollut sepelhanhia ja taigametsähanhia. Tundrametsähanhia ja tundrahanhia on havaittu toistaiseksi vasta pieniä määriä.

Hanhitilanneraportin kokoavat yhteistyössä Pohjois-Karjalan ely-keskus, BirdLife Suomi ja Ilmatieteen laitos.

Lue lisää

Video: Olisiko toimittaja hyvä hanhikarkotin? Hyvinkään kymmenet tuhannet valkoposkihanhet vaihtoivat paikkaa

Karja saa lähteä, päätti hanhiin kyllästynyt Heikki Kunnas – "Niin irvokasta kuin se on, pellot on siirretty nautojen ruokinnasta hanhien ruokkimiseen"

Idässä kankeaa, lännessä joustavaa

Valkoposkihanhien muutto ei edistynyt viime viikolla, Kouvolassa havaittiin jopa 120 000 hanhen parvi