Maatalous

Jopa 35 euron tuntipalkka parsakaalin korjuusta – työvoimapula pakottaa nostamaan työntekijöiden palkkoja Isossa-Britanniassa

Maatiloilla Isossa-Britanniassa kärsitään vakavasta työvoimapulasta koronapandemian ja brexitin takia.
Sari Penttinen
Isossa-Britanniassa 75 prosenttia rekrytoivista maatalousalan yrityksistä on korottanut työstä tarjottavaa palkkaa.

Lincolnshireläinen maatilalla on mahdollista tienata jopa 30 puntaa eli noin 35 euron tuntipalkkaa parsakaalin korjuusta, kertoo brittiläinen CornwallLive verkkojulkaisu. Tila ei ole yksittäistapaus, vaan paikallinen työnhakusivusto Indeed kertoi, että 75 prosenttia rekrytoivista alan yrityksistä on korottanut työstä tarjottavaa palkkaa.

Iso-Britannia on ollut riippuvainen ulkomaisista työntekijöistä. Brexitin jälkeen maahantulolle asetettiin kuitenkin uusia sääntöjä, minkä takia ulkomaalaisten on hankalampi päästä töihin.

Työviisumilla maahan tulevien on esimerkiksi pystyttävä todistamaan kohtalainen kielitaito, kertoo BBC News.

Kalkkunoiden riittävyydestä brittiläisiin joulupöytiin ollaan maassa huolissaan. Evening Standard-verkkojulkaisu kertoo, että supermarkettien hyllyt saattavat ammottaa tyhjyyttään joulun alla, koska isot kalkkunatilat eivät pysty työvoimapulan takia toimittamaan kaikkia tilauksia. Traditional Farm Fresh Turkey Associationin (TFTA) puheenjohtaja Kate Martin kertoo kuitenkin lehdelle, että pieniin tiloihin, jotka käyttävät paikallista työvoimaa, tilanne ei ole juurikaan vaikuttanut.

Martinin mukaan monet tilat ovat kouluttaneet osaavaa työvoimaa jo vuosien ajan, ja nyt monet näistä työntekijöistä ovat lähteneet Eurooppaan työn perässä.

STT kertoi aiemmin Britannian olevan pulassa pelätyn polttoainepulan vuoksi.

Ihmiset jonottivat bensa-asemille ja lähes puolet maan 8 000 polttoainepumpusta tyhjeni sunnuntai-iltana. Polttoainekauppiaita edustavan PRA:n mukaan taustalla on polttoaineen hamstraus.

Polttoainekuljetuksi, kuten myös muita toimituksia on haitannut pula ammattikuljettajista. Sekin on osin seurausta maan EU-erosta.

Lue lisää:

CornwallLiven uutinen

BBC:n uutinen

Evening Standardin uutinen

Britanniassa jonotetaan bensa-asemilla – pääministeri tiettävästi harkitsee armeijan kutsumista apuun

Juttua muokattu 29.9. klo 14.30: lincolnshireläisellä maatilalla on mahdollista tienata jopa 35 euron tuntipalkka parsakaalin korjuulla. Kyseessä on suoritepalkka, ei tuntipalkka, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Lue lisää

Kauppalehti: Tescon tuotteet poistuvat S-ryhmän osuuskauppojen hyllyiltä – brexit toi tullit ja Tesco sai tarpeekseen byrokratiasta

Brittien arki törmäsi brexitiin

Yle uutiset: Muoviala työllistää yhä enemmän Pohjois-Karjalassa, kovin työvoimapula vaivaa hoito- ja sosiaalialaa

Teknologiateollisuus tarvitsee 130 000 uutta työntekijää 10 vuodessa – lähes 90 prosenttia aikoo rekrytoida kansainvälisiä osaajia lähivuosina