Maatalous

Helle mädätti salaatit pelloille Mikkelissä – ongelmia viljelyksillä aiheuttivat myös raskaat sateet

Vihannestilan kasvukausi jäi kehnonlaisesti ääripäästä toiseen heiluneiden säiden takia.
Jukka Koivula
Heidi ja Ismo Pesonen kertovat kasvukauden olleen vaikea. Ensin oli märkää ja sitten kuiva hellejakso vyöryi päälle. Tilan pellolla kiinankaalia keräsi maanantaina joukko ukrainalaisia kausityöntekijöitä.

Mikkelin Rahulassa Kivijoen vihannes Oy:ta pyörittävät toimitusjohtaja Heidi Pesonen ja hallituksen puheenjohtaja Ismo Pesonen kuvailevat kasvukautta haasteelliseksi.

"Kasvatamme pääasiassa jäävuorisalaattia, kukkakaalia, kiinankaalia ja purjoa. Kuiva ja kuuma sää aiheutti paljon ongelmia. Vaikka pystymme sadettamaan pelloilla, haihtui vesi samantien 30 asteen lämmössä", Heidi Pesonen kertoo.

Erityisen raskaasti helteet iskivät salaatteihin.

"Salaatin osalta tämä vihannessato oli katastrofi. Yli puolet salaateista mätäni pelloille", Heidi Pesonen kertoo.

Kukkakaalit, keräkaalit ja purjo onnistuivat paremmin.

"Kukkakaali onnistui kokonaisuudessaan melko hyvin, vaikka sielläkin oli joitakin kohtia kokonaan kuivunut. Kiinankaalin suurin ongelma olivat ötökät, mutta sieltä tuli kohtalainen sato. Purjo onnistui ihan hyvin", Ismo Pesonen kertoo.

Helteiden lisäksi ongelmia Pesosten viljelyksillä ovat aiheuttaneet myös raskaat sateet.

"Kesäkuussa ennen helleaaltoa tuli eräällekin viljelykselle niin paljon vettä, että siihen muodostui pieni järvi, joka pilaannutti kasvustoa."

Pesosten 70 peltohehtaaria sijaitsevat suhteellisen laajalla alueella eri puolilla Mikkeliä. Ne on valikoitu viljelykseen muun muassa sopivien sadetusmahdollisuuksien perusteella.

"Kun kasvukauden alku oli märkä ja kylmä, istutimme kaikkein kuivimpiin paikkoihin. Siitä muodostui ongelma, kun kuiva hellesää saapui ja kesti viikkoja. Kun reagoi yhteen ongelmaan, toinen ongelma kaatuikin myöhemmin päälle", Heidi Pesonen toteaa.

Vihannestilan kasvukausi jää kehnonlaiseksi.

"Onneksi vihannesten hinnat ovat olleet kohtuullisella tasolla. Se pelastaa tilannetta, vaikkei kiloja ole mennyt kaupaksi kuten tavallisesti:"

Lue lisää

Ikävä ja eristyneisyys vaihtuvat messutunnelmaan – Tampereelle lähdetään hymyssä suin tapaamaan ihmisiä ja tutustumaan uutuuksiin

Rupiset perunat ranskalaisten raaka-aineeksi, priimaa kotikeittiöihin – kuivuus piinasi perunanviljelyä Tyrnävällä

Ilomantsin viljojen kuivaukseen riittää yksi kuivuri – Iivo-perinneruis antoi kohtuullisen sadon Joonas Potkoselle

Sudanissa yli 80 ihmistä kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa