Maatalous

Valkoposkihanhia havaittu jopa 150 000–200 000 yöpymäjärvillä – katso video muuttoparvista Orimattilan Artjärvellä

Arktisilta alueilta lintuja ei ole viime aikoina juuri tullut lisää.

Sateiset säät ja vastatuulet ovat pidätelleet suurinta osaa arktisesta valkoposkihanhikannasta Suomessa. Hanhien painopiste on siirtynyt Pohjois-Karjalasta Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Itä-Uudenmaan peltoalueille, tiedottaa Ely-keskus.

"Suurimmat ilmoitetut lintujen paikallismäärät ovat hurjia perinteisillä yöpymäjärvillä: 22.9. Iitin Sääksjärvellä oli 200 000 ja Kouvolan Teutjärvellä 150 000 lintua. Vertailuksi Etelä-Karjalassa on suurin yhden paikan määrä samalla jaksolla 30 000 ja Pohjois-Karjalassa 20 000 valkoposkihanhea."

Videon on kuvannut MT:n toimittaja sunnuntaina Orimattilan Artjärvellä.

Havaittujen lintumäärien ja GPS-hanhien perusteella noin kolmasosa kannasta lienee vielä arktisilla alueilla. Myöskään muita hanhilajeja ei olla nähty päämuuton veroisesti, joten lumettomalla tundralla lepäilee vielä paljon hanhia.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen ennustaa, että valkoposkihanhien muuttoa jarruttava sääjakso jäi ennustettua lyhyemmäksi, kun Suomeen asettautui vahva korkeapaine viikonloppuna.

"Hyvä muuttosääjakso huononee vähitellen näinä päivinä, mutta hanhia ehtii vielä lähteä Suomesta pois. Korkeapaine siirtyy kaakkoon ja Suomessa voimistuu viikonlopuksi melko lämmin etelänpuoleinen vastatuulivirtaus. Sen takia viikonloppuna ja ensi viikon alussa ei hanhimuuttoa ole odotettavissa. Jäljellä oleva loppujoukko pysyttelee samoilla seuduilla paikallisina.”

Hanhitilanneraportti on koottu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, BirdLifen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyönä.

Lue lisää

Yle uutiset: Poikkeusluvalla ammuttu merimetso tai valkoposkihanhi ruokapöytään? Lakialoite eduskunnan käsittelyssä

Video: Olisiko toimittaja hyvä hanhikarkotin? Hyvinkään kymmenet tuhannet valkoposkihanhet vaihtoivat paikkaa

Karja saa lähteä, päätti hanhiin kyllästynyt Heikki Kunnas – "Niin irvokasta kuin se on, pellot on siirretty nautojen ruokinnasta hanhien ruokkimiseen"

Hanhien muutto etenee hitaasti – Suomessa on edelleen puolet arktisesta valkoposkihanhikannasta