Maatalous

Kuolleesta ketusta löytyi lintuinfluenssaa Janakkalassa, myös tautiin kuolleita fasaaneja on löytynyt lisää – Ruokavirasto laajensi tartuntavyöhykettä

Lintuinfluenssan tarttuminen kettuun on harvinaista, mutta ei täysin poikkeuksellista.
Kari Kyto
Kuluvan lintuinfluenssaepidemian aikana yksittäisiä kettujen H5N8- ja H5N1-tapauksia on raportoitu Iso-Britanniassa ja Alankomaissa. Tämä kettu on kuvattu Virolahden Säkäjärvellä viime keväänä.

Ruokavirasto on laajentanut lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi Janakkalaan perustettua tartuntavyöhykettä. Paikkakunnalta löytyi myös toisen pitopaikan lähettyviltä tautiin kuolleita fasaaneja. Lisäksi Janakkalassa on löytynyt lintuinfluenssaa kuolleelta ketulta, tiedottaa Ruokavirasto.

Eläin löytyi samalta alueelta, jossa viime viikolla fasaaneissa todettiin linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa. Fasaanit oli laskettu riistalinnuiksi luontoon lähistön fasaanitarhalta.

Ruokaviraston tutkimuksissa varmistui, että ketulla oli samaa tyyppiä oleva korkeapatogeeninen H5N1-tartunta kuin fasaaneillakin.

Janakkalan tartuntavyöhykkeellä on kielletty muun muassa siipikarjan ja muiden lintujen ulkonapito ja siirrot sekä asetettu vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on yhteydessä jokaiseen alueelle rekisteröityyn lintujen pitopaikkaan ja antaa asiasta tarkemmat ohjeet.

Kaikkien lintulajien metsästys ja riistalintujen kerääminen vyöhykkeeltä tarhattavaksi on kielletty. Ruokavirasto suosittelee, ettei metsästyskoirien koulutuksia tai kokeita järjestettäisi nyt alueilla, joissa on luontoon laskettuja riistalintuja tai riistalintujen tarhausta.

Lintuinfluenssan tarttuminen kettuun on harvinaista, mutta ei täysin poikkeuksellista. Kuluvan lintuinfluenssaepidemian aikana yksittäisiä kettujen H5N8- ja H5N1-tapauksia on raportoitu Iso-Britanniassa ja Alankomaissa.

Koiriin ja kissoihin lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti, mutta mikäli eläin on tahrinut itsensä linnun ulosteisiin, on lemmikki syytä pestä huolellisesti ja huolehtia omasta hygieniasta.

Varsinais-Suomessa ja Etelä-Suomessa on havaittu viimeisen viikon sisällä useampi suuri taudinpurkaus luontoon lasketuissa fasaaneissa. Janakkalan ja Salon lisäksi fasaanitartunta on varmistunut myös Orimattilassa yksittäisessä linnussa, ja Paraisilla korkeapatogeeninen H5N8 todettiin harmaahaikaralla.

Ruokavirasto kehottaa yhä tehostamaan siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojausta tartuntojen estämiseksi koko maassa. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään.

Lintuinfluenssa voi levitä alueilta toisille myös epäsuorassa kontaktissa. Riistalintuja ei pitäisi ennen tilanteen rauhoittumista ottaa luonnosta tarhoihin.

Lintujen hoitoon osallistuvien kannattaa välttää kontakteja luonnonvaraisiin lintuihin luopumalla toistaiseksi lintujen metsästyksestä tai muista harrastuksista, joissa näiden lintujen kanssa ollaan kontaktissa. Lisäksi käyntejä muissa lintujen pitopaikassa tulee välttää.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mukaan lukien luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille. Muut yksittäiset kuolleena löydetyt linnut voi hävittää sekajätteenä.

Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lue lisää:

Siipikarjan siirtoja rajoitettu Janakkalan lintuinfluenssalöydösten takia

Kaikkien lintujen metsästys on kielletty Salon tartuntavyöhykkeellä – katso kartalta tarkka sijainti

Lue lisää

Kuolleita fasaaneja Janakkalan alueella kymmeniä tuhansia – näin siipikarjatilan arki voi muuttua, jos se sijaitsee lintuinfluenssan rajoitusvyöhykkeellä

Ruokavirasto laajensi Janakkalan lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä

Jänis törmäsi lenkkeilijän polveen ja taittoi niskansa – perässä seurasi syy harvinaiselle onnettomuudelle

Siipikarjan siirtoja rajoitettu Janakkalan lintuinfluenssalöydösten takia