Maatalous

Ikävä ja eristyneisyys vaihtuvat messutunnelmaan – Tampereelle lähdetään hymyssä suin tapaamaan ihmisiä ja tutustumaan uutuuksiin

Ankea korona-aika ja pahasti pieleen mennyt satokausi saavat väistyä, sillä nyt mennään uutta kohti suuntana Tampere ja KoneAgria-messut
Pasi Leino
KoneAgria-messut keräävät väkeä ympäri Suomea. Tampereelle ovat lähdössä muiden muassa Livian ammattiopiston opiskelijat Eemeli Laukkanen (vas.), Kia Kantonen, Esko Järvinen ja Antti Kiili (edessä).

Monen maatalousyrittäjän mieli on synkkä ja osa pohtii jopa tilanpidon lopettamista. Tulevaisuuden näkymiä varjostavat paitsi puolentoista vuoden korona-aika myös kuluneen kasvukauden heikko sato sekä maatalouden tuotantopanosten hintojen hurja nousu.

KoneAgrian konseptikehittäjä Leo Potkonen kannustaa kaikesta huolimatta tulemaan messuille.

”Niitä tarvitaan myös silloin, kun menee huonosti. Messuilta löytyy varmasti uusia ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen.”

Messuilla jos missä tapaa kollegoitaan. ”Parhaiten tuen ja olkapään saa usein toisesta, joka on keskellä samoja ajatuksia ja ongelmia.”

”Korona-aikana ihmiset ovat tavallaan jumittuneet koloihinsa. Sosiaalisuus ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, se pitää nyt herättää uudelleen käyttöön. Tähän messut ovat paras lääke.”

Iloisiin messuille lähtijöihin kuuluu muun muassa 17-vuotias opiskelija Eemeli Laukkanen. Hän astuu noin 50 muun Livian ammattiopiston opiskelijan ja henkilökunnan kuuluvan kanssa messubussiin 15. lokakuuta

”Mahtavaa päästä messuille. Koronan jälkeen lähden messuille hyvillä mielin. Olen valmis siihen, että elämä normalisoituu, on tapahtumia ja pääsee ihmisten ilmoille.”

Kolmatta vuotta maatalouden perustutkintoa opiskeleva Laukkanen odottaa näkevänsä kattavasti uutta teknologiaa.

”Mielenkiinnolla oppimaan kaikkea.”

Odotusta on ilmassa, sillä edellisistä messu- ja näyttelykäynneistä on vierähtänyt aikaa. Esimerkiksi kuluneen kesän Okra peruttiin koronan takia. ”Se jäi harmittamaan.”

Livian messureissua luotsaa yrittäjyyden lehtori Jaakko Kuusvuori.

Hänellä on kasvinviljelytila, joten hän lähtee KoneAgriaan paitsi opettajan ominaisuudessa myös viljelijänä.

”Lähden innokkaana katsomaan erityisesti maanmuokkaus- ja kylvökoneita, että miten ne ovat kehittyneet. Myös luennot kiinnostavat.”

”Fiilis menneen satokauden jälkeen on lamaantunut. Syysviljoista saatiin kutakuinkin normaali sato, mutta kevätviljoissa ei päästy lähellekään normaalia. Koitan nyt nollata viime satokauden ja odotan innolla, mitä ensi kesä tuo tullessaan.”

Keski-Suomesta starttaa 55-paikkainen Lantmännen Agron messubussi kohti Tamperetta niin ikään perjantaina 15.10.

Yksi bussin matkaan lähtevistä on lihantuottaja Ismo Hintikka Hiekkaharjun tilalta Äänekoskelta.

”Hyvä, että matka järjestetään ja ruvetaan menemään entiseen malliin.”

Korona ei Hintikkaa arveluta. ”Olen saanut kaksi rokotetta, tottahan tässä pitää alkaa elämään. Ei maailma voi jatkua ikuisessa karanteenissa.”

”Meidän alalla on synkät näkymät”, Hintikka toteaa. Teurastamo on nostanut tuottajahintaa, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, kun esimerkiksi ohra ja lannoitteet pitää ostaa.

”Vähän tässä ensi vuosi jännittää, pitääkö eläinten määrää vähentää. Jos tuottajahinnat eivät nouse, niin jostain on sitten säästettävä. Tehdään sitten ratkaisuja sen mukaan, mitä tarvitsee.”

Kaikesta huolimatta Hintikka kertoo lähtevänsä messuille iloisin mielin. ”Ei auta synkistää. Hymyssä suin tapaamaan tuttuja ja tekemään uusia tuttavuuksia.”

Keski-Suomen messumatkaa vetää Pekka Liimatainen, joka on sanojensa mukaan pitkän linjan myyjä maatalouskaupan puolelta. Reissuja on tehty konenäyttelyihin ja messuille niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Koronarajoitukset ovat näkyneet järjestelyissä niin, että ilmoittautumisia matkalle on tullut tavallista myöhemmin.

Liimatainen kuitenkin uskoo, että bussi saadaan täyteen. ”Lähtijät ovat pääsääntöisesti viljelijöitä, mukana on myös muutamia koneurakoitsijoita.

Perillä Tampereen messuhallissa kiinnostaa ”mikä vaan”, Liimatainen sanoo ja mainitsee esimerkkeinä uutuussiemenet ja koneet.

Korona-aika ei välttämättä ole suoraan lisännyt tai vähentänyt viljelijöiden jaksamiseen liittyviä ongelmia, Välitä viljelijästä -projektin vetäjä Pirjo Ristola Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melasta.

Ristola nostaa kuitenkin esiin ”tilayksinäisyyden”.

Poikkeuksellisena aikana on eletty oman kapean lähipiirin ympäröimänä ja monet sosiaaliset suhteet ovat jääneet paitsioon.

Viljelijät ja myös sidosryhmät kaipaavat selkeästi tilaisuuksia, joissa voidaan kokoontua paikan päällä ja tavata kollegoita. Ristolan mukaan tarvetta on erityisesti pienimuotoisille tilaisuuksille.

”Isoillekin tilaisuuksille, kuten messuille alkaa olla tilausta jo ihan ammatillisen puolen takia, jotta pääsee katsomaan, miten esimerkiksi teknologia on kehittynyt korona-aikana."

”Lähden innokkaana katsomaan erityisesti maanmuokkaus- ja kylvökoneita”, kertoo Livian messumatkaa luotsaava yrittäjyyden lehtori Jaakko Kuusvuori.
Lue lisää

Latviassa raportoitiin ennätyksellinen määrä koronakuolemia vuorokauden aikana

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Nopeus peittosi harkinnan ensimmäisten koronatukien jakamisessa yrityksille

Yle uutiset: Yhdentoista varsinaissuomalaisen kunnan koronarokotuskattavuus noussut yli 80 prosentin

Hallituslähteet STT:lle: Puolueet yksimielisiä siitä, että ravintolarajoituksia olisi syytä jatkaa myös lokakuun jälkeen