Maatalous

Biokaasun tuotantoon kaivataan isompia laitoksia, jotta toiminta kannattaa

Nivos Oy:n toimitusjohtaja Marko Ahl näkee, että biokaasuala loikkaa isommin eteenpäin vasta, kun raskas liikenne alkaa käyttää nesteytettyä biokaasua.
Markku Pulkkinen
Nivos Oy:n toimitusjohtaja Marko Ahl uskoo hallituksen tuoreen biokaasulinjauksen vievän alaa eteenpäin. ”Seuraavaksi pitäisi perustaa nestemäisen biokaasun tankkausasemia rekkaliikenteen solmukohtiin.”

Mäntsäläläisen energiayhtiö Nivos Oy:n toimitusjohtaja Marko Ahl uskoo biokaasun tulevaisuuteen, mutta toivoo laitoskokojen kasvavan.

”Liikennepolttoaineiden tuotantoon tarvitaan nykyistä isompia biokaasulaitoksia, jotta toiminnasta saadaan kannattavaa. Kaasun kuljettaminen säiliöillä paikkakunnalta toiselle ei toimi.”

Nivos Oy omistaa 95 prosenttia Hyvinkään Palopurolla kolme vuotta toimineesta biokaasulaitoksesta ja tankkausasemasta. Metener Oy:n laitteilla toteutettu investointi maksoi 1,5 miljoonaa euroa. Toimintaa ei ole vielä saatu kannattavaksi, vaikka haastatteluhetkellä henkilöautoja piipahtaa tankilla vähän väliä.

Keskimäärin asemalla tankkaa 10–20 autoa päivässä. Liikevaihtoa asemalle kertyy vuosittain noin 100 000 euroa. Nivos on osakkaana myös toisessa, Mäntsälässä sijaitsevassa biokaasuyhtiössä.

Ahl näkee, että biokaasuala loikkaa isommin eteenpäin vasta, kun raskas liikenne alkaa käyttää nesteytettyä biokaasua.

”Olisi hyvä, jos valtio tukisi nestemäisen kaasun tankkausasemien perustamista rekkaliikenteen solmukohtiin. Silloin liikennöitsijät rohkaistuisivat hankkimaan biokaasukalustoa”, Ahl ehdottaa.

Biokaasuaseman luonteeseen sopivasti pellolle levitetyn mädätteen vieno tuoksu leijailee sieraimiin. Se ei aseman vakiotankkaajaa haittaa. Hyvinkääläinen Jan Karlqvist kaartaa kaasupumpulle Passatillaan.

”Hankin kaasuauton kolme vuotta sitten ja olen ollut tyytyväinen autoon. Tankkaan melkein aina tässä, koska asema on sopivasti työmatkan varrella.”

”Viime aikoina olen alkanut ajatella edullisen kilometrikustannuksen lisäksi, että biokaasu on myös ympäristön etu. Tankkaan enää hyvin harvoin maakaasua”, Karlqvist sanoo.

Lue myös:

Biokaasu nousussa, tänä vuonna suunnitelmissa kymmeniä uusia laitoksia – tuen nosto 50 prosenttiin lisää kiinnostusta entisestään

Lehmänlanta kelpasi 1,6 miljoonan euron lainan vakuudeksi – Timo Viinamäki toteutti unelmansa biokaasulaitoksesta

Markku Pulkkinen
Hyvinkääläinen Jan Karlqvist tankkaa säännöllisesti Nivoksen Palopuron biokaasuasemalla.
Lue lisää

Europarlamentaarikko Elsi Katainen vaatii rahahanoja kiinni Puolalta ja Unkarilta, jos oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta

Pirteän Porsaan kupeessa pöhisevä biokaasulaitos kierrättää eläinten lannan lämmittämään ja valaisemaan sikalaa

Lehmänlanta kelpasi 1,6 miljoonan euron lainan vakuudeksi – Timo Viinamäki toteutti unelmansa biokaasulaitoksesta

Yhdyskuntalietettä lannoitteeksi ja kuituhamppua kasvattamaan – oululaisfirma ideoi uusiokäyttöä turvesoille ja yrittäjien kalustolle