Maatalous

Kuinka iso osa suomalaisista lypsylehmistä pääsee kesällä laitumelle? Tuore kooste tuotantoeläinten oloista julkaistiin

Eläinten hyvinvointikeskus tarjoaa tuoreita tilastoja suomalaisten tuotantoeläinten oloista.
Rami Marjamäki
Eläintautitilanne on Suomessa maailmanlaajuisesti erittäin hyvä. Esimerkiksi broileritiloilla tautisuojaukseen kiinnitetään huomiota joka työvaiheessa.

Tuotantoeläinten hyvinvoinnissa on tilastojen mukaan tapahtunut viime vuosina monenlaista edistystä, Eläinten hyvinvointikeskuksen tuore raportti kertoo.

Esimerkiksi pihattonavetoissa elävien lehmien osuus on kasvanut ja kytkettynä pito vähentynyt.

Tuotosseurantaan kuuluvien tilojen lehmistä 69 prosenttia elää nyt pihatoissa. Vuonna 2013 vielä yli puolet lehmistä eli kytkettyinä parsinavetoissa.

Yhä useamman vasikan nupouttaa eli sarvenaiheet poistaa eläinlääkäri kivunlievitystä ja rauhoitusta käyttäen.

Vain pari prosenttia nupoutuksista tapahtuu enää tuottajan itse tekeminä, ilman kivunlievitystä. Vuonna 2012 näin tehtiin vielä 24 prosenttia nupoutuksista.

Emakoiden vapaa porsiminen ja imetys yleistyvät Suomessa nopeasti.

Broilerien terveys on kansainvälisesti katsoen hyvällä tolalla. Kansallinen salmonellavalvontaohjelma pitää huolen siitä, ettei salmonellaa meillä käytännössä juuri esiinny.

Broilereiden hyvinvointia mitataan jalkapohjien kuntopisteytyksen avulla. Hyvä jalkapohjaterveys kertoo broilerien hyvistä kasvuolosuhteista, esimerkiksi pehkun kunnosta ja lintujen suolistoterveydestä. Jalkapohjaindeksi perustuu koko EU:n kattavaan broilerien hyvinvointidirektiiviin.

Vuonna 2020 lähes 99 prosenttia Suomessa teurastetuista broileriparvista sai erinomaisen arvosanan.

Kaikkiaan Suomessa on vähän yleisvaarallisiksi luokiteltavia tarttuvia eläintauteja, mikä vähentää lääkitystarvetta ja edistää eläinten hyvinvointia.

Tuotantoeläinten pidossa riittää raportin mukaan myös parannettavaa.

Vasikkakuolleisuus ei ole viime vuosina toivotusti vähentynyt eikä karjuporsaiden kirurgiselle kastraatiolle ole toistaiseksi löydetty toimivaa vaihtoehtoa.

Valtaosa emakoista porsii yhä liikkumisen estävissä häkeissä.

Siat ja kanat tainnutetaan teurastamoissa yleisimmin hiilidioksidikaasulla, joka aiheuttaa eläimelle kivuliaan tukehtumisen tunteen.

Broilerien kasvatuksessa käytetään lähes yksinomaan nopeasti kasvavaa eläinaineista, jolla on omat hyvinvointiriskinsä, raportissa todetaan

Moni lypsylehmä ja hieho ei pääse pihattonavetasta jaloittelemaan tai laiduntamaan. Lypsylehmistä noin 60 prosenttia pääsee kesäisin laitumelle.

Eläinten hyvinvointikeskus EHK on riippumaton asiantuntijaverkosto, jonka tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin turvaaminen ja parantaminen.

Tuoreimman Eläinten hyvinvointi Suomessa -raportin osion ovat kirjoittaneet EHK:n johtava asiantuntija Satu Raussi ja erityisasiantuntija Tiina Kauppinen.

Eläinten hyvinvointi Suomessa -raportin tuorein osa

Lue lisää

Sähköpyörien vuokrausbuumi jatkuu syksyn kylmenneistä säistä huolimatta – innokkaimpia vuokraajia ovat pariskunnat

Tunnetko hyvinvoinnin kolme eri ulottuvuutta?

Yle uutiset: TS: Kupittaan vanhuspsykiatrisella osastolla yhä pakkolääkitsemistä ja eristämistä

Mitä Hesburger olisi voinut tehdä paremmin, kun kohu työntekijöiden kohtelusta kaatui päälle? Asiantuntija: "Myötätunnon puute on kaikkein suurin synti"