Maatalous

"Kustannuskriisi lyö tuottajia oikein kunnolla"

Tuottajan mukaan ongelma juontaa ruuan huonosta arvostuksesta: mikään ei saisi maksaa mitään.
Johannes Tervo
Juha Kiviniemen mukaan tuottajien tilanne oli näin tukala viimeksi 10 vuotta sitten.

Kustannusten nousu iskee tilojen kannattavuuteen oikein kunnolla. Se helpottuu vain tuotteiden hintojen korotuksilla, näkee Etelä-Pohjanmaan broileriyrittäjien puheenjohtaja Juha Kiviniemi.

"Tilanne näyttää todella pahalta. Broilerituotannon kannattavuus kyykähtää viljan hinnan nopeasta noususta johtuvaan rehujen kallistumiseen. Sama koskee tietenkin sianlihan tuottajia", Kiviniemi toteaa.

Kiviniemen mukaan rehun korkean hinnan kanssa voisi elää, jos se pysyisi tasaisena ja lihan hinta vastaisi sitä. Sen sijaan ala ei kestä kustannusten nopeaa vaihtelua.

Kiviniemi muistuttaa, että myös muut tuotantokustannukset nousevat taustalla.

"Tämä tilanne lyö tuottajia ihan kunnolla. Tuottajahintoja ei saada nostettua millään niin nopeasti, kuin tarvetta olisi. Broilerin hinnasta puuttuu ainakin 10 senttiä."

Osa tuottajista on kritisoinut pitkiä sopimusjaksoja, joihin hinnat on sidottu. Kiviniemen mukaan nykyistä lyhyemmät sopimusjaksot eivät ratkaise kaikkia ongelmia.

"Esimerkiksi broilerin tuotanto tarkoittaa pitkää ketjua. Siinä on osattava ennakoida puolen vuoden päähän. Sopimuksiin olisi silti hyvä saada jonkinlainen klausaali esimerkiksi rehuviljan kallistumisen varalta."

Kiviniemi toivoo, että valtiovalta kantaa kortensa kekoon myös pidättäytymällä tukien leikkauksista.

Hintojen nousu ei ole Kiviniemen mukaan ainoa ongelma. Huonon satovuoden jälkeen myös viljan saatavuus saattaa nousta ongelmaksi. Pitää alkaa miettiä, miten rehut riittävät eläimille.

"Heikko satovuosi aiheuttaa ongelmia myös kasvinviljelytiloilla. Voi olla, että niillä ei ole mitä myydä."

Kiviniemen mukaan tilojen tilanne oli näin tukala viimeksi 10 vuotta sitten. Hän pitää ainoana ratkaisuna sitä, että koko elintarvikeketjuun tulee nopeasti lisää euroja. Siinä asiassa on luotava painetta kaupan ja teollisuuden suuntaan.

"Tässä on kyse ruuan arvostuksesta. Se on Suomessa huono. Mikään ei saisi maksaa mitään. Silti pitkällä tähtäyksellä isommaksi ongelmaksi tulee, kuinka ruoka riittää maailman kasvavalle väestölle."

"Ruualla ei saa leikkiä", Kiviniemi tiivistää lopuksi.

Lue myös:

Näin hurjasti maanviljelijän maksamat hinnat ovat nousseet – "Saadaanko edes lannoitteet maksettua?", MTK:n maatalousjohtaja ihmettelee

"Tämä on märkä rätti kasvoihin suomalaiselle viljelijälle": Lannoitteiden hintahurjastelu hyydyttää kauppaa ja vie pohjaa tulevalta kasvukaudelta

Lue lisää

Lihanjalostaja sikakriisistä: "Meille kotimaisen sianlihan hinta ei ole laskenut vuodessa yhtään, hintaero tuontiin jopa tuplat"

Atrian kaikkien kanatuotteiden hiilijalanjälki on nyt luettavissa pakkauksesta

Leppä esitteli konemessujen avauspuheenvuorossa ministeriönsä uuden hiiliohjelman – "Viljelijä ei voi tehdä ilmastotekoja, jos tili on punaisella"

Krista Mikkonen: Ilmastotyön seuraava erityinen haaste on maatalous