Maatalous

Keltaperäluhtanen, okapuuhari ja vaapsasvieras kunnostautuvat kuminapelloilla – kärpästen eliitti takaa hyvän sadon

Tuoreen tutkimuksen mukaan kukkakärpäset ovat kuminan tärkeimpiä pölyttäjiä.
Kimmo Haimi
Tarhamehiläiset eivät juuri kuminankukista piittaa, jos lähistöllä on houkuttelevampia mesikasveja kuten metsävadelma.

Yli 300 nimen lista on vaikuttava. Sieltä löytyvät muun muassa kaunosarvikirvari, keltaperäluhtanen, okapuuhari, rantalahuri ja vaapsasvieras. Ne kaikki ovat kukkakärpäsiä, joiden on tuoreessa tutkimuksessa todettu olevan kuminan tärkeimpiä pölyttäjiä.

Kukkakärpästen merkitys ei ole vähäpätöinen, sillä noin neljännes maailmalla käytetystä kuminasta tuotetaan Suomessa.

Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin ylipiston tutkimuksessa erilaisten pölyttäjien tekemisiä seurattiin 30 kuminapellolla Uudellamaalla.

Tutkijat havaitsivat, että kuminakukissa vieraili eniten kukkakärpäsiä. Seuraavaksi eniten nähtiin tarhamehiläisiä ja muita kärpäsiä.

Kukkakäyntien lisäksi tutkimuksessa mitattiin kuminan satoa kasveilla, joilla pölyttäjät saivat vierailla vapaasti. Satoa verrattiin kuminaan, jota pölyttämään hyönteiset eivät päässeet.

Kuminan siemensato nousi niin kukkakärpästen kuin tarhamehiläistenkin ansiosta. Kokonaan ilman hyönteispölytystä jääneillä kasveilla sato oli 40 prosenttia pienempi kuin avoimesti pölyttyneillä kasveilla.

Kukkakärpäsiä ja muita kärpäsiä käy kuminankukissa eniten peltojen reuna-alueilla. Peltoa ympäröivä metsäisyys lisäsi kärpästen vierailuja.

Pellonpientareella runsaasti kukkivat mesikasvit houkuttelivat kuminakasvustoon kärpäsiä ja erakkomehiläisiä. Kukkakärpäset eivät mesikasveista samalla tavalla piitanneet.

Tarhamehiläisiä on eniten kuminapelloilla, joilla kumina kukki runsaasti. Tutkijoiden mukaan tarhamehiläisten näkökulmasta kumina ei ole kovin houkutteleva kasvi.

Niiden pesien sijoittaminen kuminapellon viereen ei siis takaa, että mehiläiset todella vierailisivat kuminan kukissa.

Lue myös:

Tiesitkö, että kukkakärpäslajeja on yli 900 ja ne ovat mehiläisten sekä kimalaisten jälkeen maailman merkittävin pölyttäjähyönteisryhmä?

Video: Kimalainen pelaa palloa – metsän tärkein pölyttäjä paljastui hämmästyttävän älykkääksi

Kuminapellon ahkerinkin työläinen karkaa, kun lähellä on kiinnostavampi kohde: Metsävadelma on aivan ylivoimaisen houkutteleva kasvi

Pienet siivet kannattelevat maailman ruuantuotantoa – pölyttäjät ovat mehiläispäivän sankareita

Lue lisää

Tiesitkö, että kukkakärpäslajeja on yli 900 ja ne ovat mehiläisten sekä kimalaisten jälkeen maailman merkittävin pölyttäjähyönteisryhmä?

Luke ennustaa runsasta puolukkasatoa, vaikka kesä oli kuiva

Mehiläishoitaja tyrmää puistoista löytyvät kimalaisbaarit: "Jos hunajan joukossa on sokeriliuosta, niin se voidaan pahimmassa tapauksessa tulkita elintarvikeväärennökseksi"

Pienikin siitepölyn torjunta-ainejäämä riski pölyttäjille, kimalainen voi jopa menettää muistinsa