Maatalous

The Guardian: Sikatilallisia syytetään kalojen joukkokuolemista Espanjan suositussa turistikohteessa – "Murciasta ei saa tulla Euroopan vessa"

Kesällä viranomaiset sulkivat kahdeksan rantaa hajun ja veden heikon laadun takia.
Sanne Katainen
Sianlihantuotanto on kasvannut Murcian alueella voimakkaasti. Kuvituskuva.

Satojen suurten sikatilojen aiheuttamat päästöt ovat voineet olla aiemmin ajateltua suuremmassa roolissa Euroopan laajimpien suolavesilaguunien romahduksessa.

Näin väittää tuore selvitys, jonka tuloksista uutisoi The Guardian.

Kaakkois-Espanjassa sijaitsevan Murcian kaupungin asukkaat huolestuivat elokuussa, kun läheiselle Mar Menorin laguunin rannoille alkoi huuhtoutua joukoittain kuolleita kaloja.

Muutamissa päivissä kuolleiden kalojen määrä nousi viiteen tonniin. Suolainen Mar Menorin laguuni on alueella suosittu turistikohde.

Espanjalaisissa medioissa on levinnyt kuvia sameista vesistä ja kuvauksia vedestä leviävästä löyhkästä. Kesällä viranomaiset sulkivat kahdeksan rantaa hajun ja veden heikon laadun takia.

Tutkijat ovat pitkään uskoneet, että veteen huuhtoutunut nitraatti ruokkii leväkukintoja, mikä vuorostaan laskee veden happitasoja. Happikato taas tukehduttaa lopulta kalat.

Viranomaiset ovat kieltäneet lannoitteiden käytön 1,5 kilometrin säteellä laguunista. Viranomaiset eivät kuitenkaan maininneet sikatiloja, jotka ovat kasvaneet voimakkaasti viimeisen vuosikymmenen aikana Mar Menorin valuma-alueella.

Neljän kuukauden selvitystyön jälkeen on julkaistu raportti, jonka mukaan paikallisella, intensiivisellä sianlihantuotannolla on saattanut olla luultua suurempi rooli yhteen Espanjan viime vuosien pahimmista ympäristökatastrofeista.

Aiemman, vuonna 2019 julkaistun raportin mukaan sikatilat, joissa oli tuolloin yhteensä liki 800 000 eläintä, ovat voineet aiheuttaa noin 17 prosenttia laguuniin valuneesta typestä.

Tuolloin yli 90 prosentilla vierailluista tiloista lannan käsittely ei vastannut määräyksiä, joiden mukaan sikatiloilta tuleva liete pitäisi säilöä suljettuihin, vedenkestäviin altaisiin.

Tuoreemman selvityksen mukaan osuus voi kuitenkin olla paljon suurempi. Dronekuvausten sekä satelliittikuvien avulla on kerätty syyskuussa dataa, jonka mukaan lietettä valuu ulos lietealtaista. Sian lantaa on myös dumpattu maahan kaivettuihin, suuriin kuoppiin ja maalle.

Murcian alueella elävien sikojen määrä on ennätyslukemissa. Espanjassa teurastetaan vuosittain yli 56 miljoonaa sikaa, mikä on 3 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2019.

Iso osa viennistä on suuntautunut afrikkalaisen sikaruton runtelemaan Kiinaan.

Paikallishallinnon mukaan raportti ei vastaa todellisuutta ja lietealtaat ovat luonnostaan vesitiiviitä, sillä maaperä läpäisee vettä heikosti.

Edellisen kerran kalojen joukkokuolemia tavattiin vuonna 2019.

"Meidän on päätettävä mihin pisteeseen olemme valmiita käyttämään omia resurssejamme ja kuinka paljon olemme valmiita vaikuttamaan paikalliseen ympäristöön tyydyttääksemme kansainvälisten markkinoiden tarpeet", sanoo Murcian yliopiston professori María Giménez Casalduero The Guardianin haastattelussa.

"Murcian alueesta ei saa tulla Euroopan vessa."

Lue lisää

Sähkön hinta Suomessa on hieman EU:n keskitasoa alempi – Espanjassa sähkön tukkuhinta kolminkertaistui vuodessa

”Sikatilalliset ajautuneet väsähtämispisteeseen” – 20 vuotta sianlihaa tuottanut Reijo Korpela: Lihamarkkinat eivät ole toimineet koskaan

Sadot jopa puolittuivat Pohjanmaan rannikolla – Vaasan pohjoispuolen kunnissa tilanne huonompi kuin maakunnan eteläosassa

"Sikatiloilla akuutti kannattavuuskriisi" – Pohjanmaan ruotsinkielisten tuottajien puheenjohtaja: Hallitusohjelman lupaukset eivät ole toteutuneet