Maatalous

Vehnästä tarjotaan kotimaassa jo yli 250 euroa tonnilta

Viljapörsseissä hinnat ovat korkealla, kun viljantarjontamäärät pysyvät koko maailmassa näillä näkymin tiukkoina ainakin ensi kesään saakka.
Pekka Fali
Tavanomaisten viljojen hinnat alkavat olla kotimaassa ruista lukuun ottamatta historiallisen korkealla. Kuvassa vehnää.

Kotimaan niukka sato ja maailmalla kohoavat viljan hinnat ovat pitäneet viljanostajien tarjoukset nousussa.

Fazer nosti tällä viikolla leipävehnän hinnan 255 euroon tonnilta.

Tavanomaisten viljojen hinnat alkavat olla kotimaassa ruista lukuun ottamatta historiallisen korkealla. Samoin öljykasvien hinnat ovat syksyllä rikkoneet ennätyksiä.

Yhdysvaltojen maatalousministeriö Usda alensi ennustettaan maailman viljasadosta tällä viikolla julkaisemassaan kuukausiraportissaan.

Vaikka ennuste pieneni, olisi kokonaissato suurempi kuin edellisellä kaudella. Kulutus kasvaa kuitenkin satoa suuremmaksi ja varastot pienenevät.

Viljapörsseissä hinnat ovat korkealla, kun viljantarjontamäärät pysyvät koko maailmassa näillä näkymin tiukkoina ainakin ensi kesään saakka.

Pariisin hyödykepörssissä joulukuun vehnänoteeraus oli perjantaina yli 270 euroa tonnilta. Ensi syksyn noteerauksetkin liikkuvat 240 euron tuntumassa.

Maissille marraskuun noteeraus oli perjantaina yli 240 euroa. Ensi kesälle noteeraukset ovat nyt yli 230 euroa.

Rapsille marraskuun noteeraus oli perjantaina iltapäivästä lähes 670 euroa tonnilta. Ensi syksylle markkinat arvioivat nyt noin 550 euron hintoja.

Lue lisää

Korona käänsi perjantaina viljapörssit laskuun, viljan hintoja tukee Australiaa kiusaavat sateet ja maailman lannoitepula

Tuottajahinnat hitaassa nousussa – sianlihan syöksylasku Euroopassa pysähtyi ja maidon hinta on useissa maissa ylittänyt 40 senttiä

Vehnän pörssihinta nousi 300 euroon ja rapsin 700:aan, myös kotimaan hinnoissa nousua

Maitotiloja kohta alle viisi tuhatta, tuottajahinnassa näkyy piristymistä