Maatalous

Lensikö jogurttipurkin kansi sekajätteeseen? Ei kannattaisi, sillä alumiini on kysytty raaka-aine, muistuttaa Valio

Valion tavoitteena on siirtyä uusiutuvista materiaaleista valmistettuihin pakkauksiin mahdollisimman laajasti. Nyt osuus on 72 prosenttia.
Terhi Torikka
Muovia ei voi kokonaan korvata elintarvikepakkauksissa. Kartonkipakkauksissa ohut muovikalvo varmistaa, että nestemäinen tuote pysyy pakkauksen sisällä, eikä pilaannu.

Yhä useampi Valion tuote on pakattu uusiutuvista materiaaleista valmistettuun pakkaukseen kuten kartonkiin.

Valion tiedotteen mukaan Suomessa käytetyistä pakkausmateriaaleista 72 prosenttia on tällä hetkellä uusiutuvia. Näihin kuuluvat esimerkiksi harjakattoiset maito-, jogurtti-, piimä- ja kermatölkit korkkeineen.

Viimeksi kartonkipakkauksiin ovat siirtyneet uutuusjogurtit. Vaihtamalla jogurttipurkit kartonkisiksi Valio vähentää muovia 67 prosenttia muoviseen pikariin verrattuna.

Tavoitteena on siirtyä kartonkisiin pakkauksiin vähitellen mahdollisimman laajasti.

”Korvaamme fossiilisia muoveja uusiutuvilla, kasvipohjaisilla ratkaisuilla sekä kierrätysmateriaaleilla kuten kierrätysmuovilla ja -kartongilla. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa kaikki tuotepakkauksemme on valmistettu kasvipohjaisista tai kierrätetystä materiaalista ja ne ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä”, kertoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama Valion tiedotteessa.

Muovia tarvitaan edelleen elintarvikkeiden pakkaamisessa, eikä sitä voi täysin korvata. Kaikissa kartonkipakkauksissa on ohut muovikalvo varmistamassa, että nestemäinen tuote pysyy varmasti pakkauksen sisäpuolella, eikä mene pilalle.

”Pakkauksen tehtävä on suojata tuotetta pilaantumiselta. Oikein kierrätettynä myös muovipakkaus on hyvis. Muoviakin voi valmistaa kasvipohjaisista raaka-aineista tai kierrätysmuoviraaka-aineesta. Kun muovipakkauksen laittaa muovinkeräykseen, se saa uuden elämän vaikkapa kierrätysmuovista valmistettuna siivousvälineenä tai terassilankkuna", Pilkama sanoo.

Esimerkiksi Valion juustoviipalepakkauksissa on yli puolet kierrätysmuovia.

"Siksi on erittäin tärkeää kierrättää kaikki kierrätyskelpoinen materiaali. Moni heittää arvokkaita, kierrätettäviä materiaaleja sekajätteeseen, vaikka niillä voisi olla vielä käyttöä monen monta kertaa."

Hän mainitsee esimerkkinä jogurttipurkkien kannet, jotka voivat tuntua pieneltä asialta.

”Alumiini on kysytty raaka-aine ja helppo kierrättää metallinkeräyksessä.”

Lue lisää

Mitä ihmettä? Valion proteiinirahkassa on vähemmän proteiinia kuin tavallisessa rahkassa

Fazerin toimitusjohtajan tulot kasvoivat yli puolellatoista miljoonalla eurolla – ensimmäinen koronavuosi oli elintarvikepomoille muhkea kautta linjan

Limsapullosta kakkupakkaus – Fazer alkaa valmistaa kakkurasiansa kierrätysmuovista

Tuottajan saatava hiilikaupasta euroja