Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Kiina on vähentämässä maitojauheen tuontiaan, kysyntä Kiinassa vaikuttaa tuottajahintoihin Euroopassa

Viljapörsseissä ralli jatkuu. Sianlihan hinta laskee Euroopassa yhä.
Juha Tanhua
Jälkitilit huomioiden maidon tuottajahinnan ennustetaan kotimaassa nousevan.

EU:ssa tuotetaan tällä hetkellä enemmän maitoa kuin koskaan ennen, kertoo ProAgrian talousjohtamisen erityisasiantuntija Heikki Ojala.

”Tuotannon lisäämistä on tukenut maidon ajankohtaan nähden poikkeuksellinen kevään hinnannousu erityisesti Itä-Euroopassa, Irlannissa, Italiassa ja Kreikassa. Sama trendi on nähtävissä myös USA:ssa ja Uudessa-Seelannissa”, Ojala totesi viime keskiviikkona Tampereella pidetyssä Maitovalmennuksessa.

Tyypillisesti keväällä maidon hinta laskee, mutta tänä keväänä se nousi Euroopan markkinoilla 35 sentistä 36 senttiin.

Tilastojen mukaan Suomen hintataso on alentunut.

Rabobankin mukaan globaalisti maitotuotteiden kysyntään vaikuttaa Kiina.

Kiinan oman tuotannon kasvun, varastojen täyttymisen ja kysynnän aleneman myötä muodostuva ylitarjontapaine iskee vuoden 2022 aikana pääviejämaiden tuottajahintatasolle asti, elleivät muut tuojamaat kompensoi Kiinan ostojen vähenemää.

Vähenemän arvioidaan olevan jopa 20 prosenttia.

”Muita maitomarkkinoihin vaikuttavia tekijöitä on Rabobankin mukaan valtioiden koronatukien vähentyminen, pohjoisen pallonpuoliskon rehuhintojen ja muiden kustannusten kasvun vaikutus tuotannon määrään sekä inflaatio”, Ojala kertoo.

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa kuitenkin maidon tuottajahintojen nousua EU:ssa tälle vuodelle, sillä kysyntä on edelleen vahvaa myös Kiinassa. Pandemiasta palautuminen voi PTT:n mukaan vaikuttaa positiivisesti kysyntään.

”PTT ennustaa, että tänä ja ensi vuonna maidon tuottajahinta Suomessa nousee jälkitilit huomioiden”, Ojala kertoo. EU:n tuottajahintoihin ennustetaan ensi vuodelle hienoista laskua.

Markkinat maitotuotteiden osalta ovat kuitenkin kireät.

”Kilpailu Suomen markkinoilla on edelleen kiristynyt”, sanoo Ojala.

Syynä on EU:n sisämarkkinoilla saatavilla olevat edulliset juustot ja meijerituotteet. Sen takia kotimarkkinoiden menekki ja hintataso eivät ole kasvavia.

Taustalla vaikuttavat kuluttajien ostovoiman heikko kehittyminen, kulutustottumusten muutos sekä kaupan kova neuvotteluvoima.

”Meijerien tulokset vuodelta 2020 kertovat, että markkinat ovat kireät. Meijerien perusmaitojen kulutus alenee edelleen. Juustojen kotimaisuusaste on alle 50 prosenttia”, Ojala summaa.

Viime viikolla järjestetyssä Global Dairy Trade -huutokaupassa hinnat nousivat keskimäärin 2,2 prosenttia edellisestä kauppakerrasta. Hinnat olivat siten korkeimmat neljään kuukauteen.

Voin hinta nousi lähes viisi prosenttia. Täysmaitojauhe nousi 1,5 prosenttia.

Yhdysvaltain maatalousministeriö Usda ennustaa, että ensi vuonna Kiinan täysmaitojauheen tuontimäärät kääntyvät laskuun ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Ennusteen mukaan voin, juuston ja rasvattoman maitojauheen vienti Kiinaan kuitenkin kasvaa edelleen.

Huutokaupan nousseet hinnat viittaavat maitomarkkinoiden olevan terveellä pohjalla. Kiinan vähenevä kysyntä kuitenkin asettaa epävarmuutta ensi vuoteen.

Viljapörsseissä ralli jatkui viime viikolla.

Pariisin hyödykepörssissä rapsin marraskuun noteeraus kävi viime viikon aikana liki 700 eurossa tonnilta. Perjantaina noteeraus alitti 680 euroa.

Vehnän joulukuun noteeraus lähestyi 280 euroa viime viikolla.

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC julkaisi torstaina lokakuun ennusteensa kauden 2021/2022 sadosta.

Lukemat eivät liiemmin syyskuun ennusteesta muuttuneet. Maailman viljasato on ennätysmäinen, mutta kulutus kasvaa vieläkin suuremmaksi.

Vehnällä kulutus ylittää tuotannon hienoisesti, jolloin varastot pienenevät. Maissilla tuotanto on hiukan kulutusta suurempi, jolloin varastoihin tulee pientä täyttöä.

IGC ennustaa maailman soijasadon nousevan 380 miljoonan tonnin ennätyssatoon. Kulutus nousee 376 miljoonaan tonniin, jolloin varastot eivät paljoa kasva.

Sianlihan EU-maiden keskihinta on laskenut yhtäjaksoisesti kesäkuun puolivälistä saakka.

Kun kesäkuun alussa e-luokan lihan keskihinta oli 1,66 euroa kilolta, on se nyt 1,30 euroa.

Saksassa hinta on noin 1,28 euroa kilolta.

Kotimaassa sian hinta on pysynyt melko vakaana noin 1,60 eurossa kilolta.

Myös porsaan hinta on laskenut EU-maissa kesäkuun puolivälistä alkaen. Porsaista on ruuhkaa, kun lihan vienti Kiinaan tökkii.

Lue lisää

Viljojen 300 euroa lähestyneet hinnat ovat rikkoneet kotimaan ennätykset, omikron heiluttaa viljapörssejä ja öljyn hintaa

Kustannuskriisi ei näillä näkymin juuri vähennä lihantuotantoa – luopuminen kiihtyy sikatiloilla ja nautojen teuraskasvatustiloilla

Korona käänsi perjantaina viljapörssit laskuun, viljan hintoja tukee Australiaa kiusaavat sateet ja maailman lannoitepula

Tuottajahinnat hitaassa nousussa – sianlihan syöksylasku Euroopassa pysähtyi ja maidon hinta on useissa maissa ylittänyt 40 senttiä