Maatalous

Torju maatilan vaaranpaikkoja tärkeysjärjestyksessä – vaarojen torjunta on satasen spurtin sijaan työuran kestävä ultrajuoksu

Työtehoseura TTS:n mukaan vaarojen torjunnan palkintona ovat terveet ja kivuttomat työ- ja työeläkepäivät.
Jukka Pasonen
Maatilojen yleisimpiä työtapaturmia ovat liukastumiset, kompastumiset tai putoamiset.

Maatalousyrittäjän kannattaa miettiä, mitkä ovat oman tilan vakavimmat vaaranpaikat ja aloittaa niistä työtapaturmien ja muiden työterveyteen vaikuttavien asioiden kuntoon laittaminen.

Työtehoseura TTS nimeää hierarkiseksi vaarojen torjunnaksi sitä, että riskejä tarkastellaan niiden tehokkuusjärjestyksessä. Toisin sanoen toimeen tartutaan ensiksi siellä, minkä kohentaminen on tilan kannalta kaikkein oleellisinta.

"Vaarojen torjunta on nähtävä satasen spurtin sijaan työuran kestävänä ultrajuoksuna, jonka palkintona ovat terveet ja kivuttomat työ- ja työeläkepäivät", TTS:n tiedotteessa kiteytetään.

Maatilojen yleisimpiä työtapaturmia ovat liukastumiset, kompastumiset tai putoamiset. Kotieläintiloilla on syytä muistaa, että lempeinkin eläin saattaa potkaista tai puskea.

Viiltoja ja ruhjeita tulee usein silloin, kun työkaluja, koneita ja laitteita asennetaan, huolletaan ja korjataan.

Maatiloilla työskentelevien yleisimpiä ammattitauteja ovat meluvammat, hengityselinsairaudet, kuten homepölykeuhko, astma ja allerginen nuha, sekä ihotaudit, kuten allerginen tai ärsytyskosketusihottuma.

Ammattitaudeiksi luokiteltavia tuki- ja liikuntaelinsairauksia ovat jännetupen tulehdus ja tenniskyynärpää. Lisäksi ammattitaudeiksi luokitellaan virusten ja alkueläinten aiheuttamia sairauksia, kuten myyräkuume ja ihmisiin tarttuva vasikkaripuli.

Työperäisiä sairauksia ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet erityisesti polvissa, lonkissa, hartioissa ja selässä. Nämä ovat yleisin syy alan työkyvyttömyyseläkkeisiin

Ennakoinnin lisäksi työtapaturmia ja -sairauksia voi ehkäistä asianmukaisilla suojavarusteilla, kuten kuulosuojaimilla ja turvakengillä. Kännykkä kannattaa aina pitää mukana, jotta apua saa hälytettyä nopeasti ja 112-sovellus on hyvä ladata valmiiksi.

Talvella ei kannata säästellä hiekoituksessa eikä kulkureiteille pidä jättää lojumaan esimerkiksi talikoita tai lapioita.

Lue myös:

Haavereihin kannattaa varautua, kun asiat ovat vielä hyvin

Maidontuottajat päättivät varautua ennalta pahimpaan – ”Kaikki kirjoitettiin auki, että työt saadaan läpivietyä tilalla, jos meitä ei yhtäkkiä ole"

Lue lisää

Viljelijä, ota nämä oireet vakavasti – voivat kieliä työn aiheuttamasta allergiasta tai astmasta

Maatalouden työturvallisuus laahaa muita aloja perässä: yrittäjistä ja työntekijöistä iso osa työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvän lainsäädännön sekä valvonnan ulkopuolella EU:ssa

Kunta rakennutti 14 miljoonan koulun leasing-rahoituksella – suuren hirsirakennuksen uskotaan muodostuvan kaikille avoimeksi kylätaloksi

Haavereihin kannattaa varautua, kun asiat ovat vielä hyvin