Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Runsaskuituisen erikoisohran viljelyä kokeiltiin Suomessa – terveellistä beetaglukaania jopa enemmän kuin kaurassa

Australialaislajike rantautui Suomeen. Jos teollisuus kiinnostuu, viljely laajenee, Golden Maltin toimitusjohtaja kertoo.
Carolina Husu
Golden Malt kehittää sekä viljelyä, että jatkojalostusta. Yrityksen keihäänkärkenä on idätetty hamppu, jota tuotetaan Oitissa yhteistyössä Trans Farmsin kanssa.

Suomessa on tehty lajikekokeita erityisen runsaskuituisella ohralla.

Lajiketta maahantuonut Golden Malt kertoo sen sisältävän beetaglukaania enimmillään jopa 70 prosenttia enemmän kuin mitä kaurassa on.

Beetaglukaanin tiedetään esimerkiksi alentavan veren kolesteroliarvoja.

Lisäksi lajike sisältää suolistoystävällistä, resistenttiä tärkkelystä.

BARLEYmax-niminen lajike on kehitetty Australiassa. Lajikekokeita tehtiin kuluneena kesänä muutamassa paikassa Etelä-Suomessa sekä yhdessä kohteessa Keski-Suomen puolella, kertoo Golden Maltin toimitusjohtaja Eero Nissilä. Lisäksi kokeita tehtiin Baltiassa.

”Vielä emme osaa sanoa, miten teollisuus näkee nämä mahdollisuudet. Jos teollisuudelta kiinnostusta löytyy, niin viljely laajenee.”

BARLEYmax on ohran valtalajikkeita huomattavasti matalasatoisempi.

”Laatu on se erityispiirre”, Nissilä perustelee.

Tulokset olivat lupaavia, vaikka viime kesä olikin lajikekokeiden suhteen haastava.

”Kevätviljojen suhteen tulokset olivat vaikeasti tulkittavia, koska kuivuus oli niin ankara. Monet kokeet kuivuivat täysin.”

BARLEYmaxia voi Nissilän mukaan hyödyntää esimerkiksi aamu- ja välipalatuotteissa, joissa halutaan tuoda esiin terveysnäkökulma.

Lajike on tuotu tai ollaan tuomassa markkinoille Australian lisäksi esimerkiksi Japanissa ja USA:ssa.

Golden Malt on kehittänyt lisäksi gluteenittoman ohran viljelyä ja jatkojalostusta. Tulevana talvena Oitissa mallastetaan panimoiden käyttöön Australiassa tuotettua, gluteenitonta ohraa.

Kesällä 2022 gluteenittoman ohran koetuotannot saadaan Nissilän mukaan käyntiin Suomessa ja lähialueilla.

Yrityksen keihäänkärki liittyy kuitenkin täysin erilaiseen kasviin: öljyhamppuun. Oitissa sijaitsee hampun idätyslaitos, jossa teollisen mittakaavan tuotanto on käynnistymässä.

”Käsittääkseni öljyhampun sato onnistui hyvin. Sen kohdalla kehitystyö on nyt pisimmällä.”

Lue lisää:

Hampunsiemenestä syntyy superruokaa – aiottiin ensin markkinoida vain kotimaassa, mutta ulkomainen kysyntä yllätti

Lue lisää

Yle uutiset: Luke satsaa kauran tuotteistamiseen Jokioisilla

Syökää kotimaista

Östnyland: Porvoolaisen viljelijän kadonneiden kaurojen arvoitus selvisi – taustalla oli toisen viljelijän inhimillinen erehdys

Äänekoskelainen Tommi Lunttila panostaa laatukauraan — kysyntää löytyy enemmän ulkomailta kuin Suomesta