Maatalous

Enää vakava virusmuunnos määrää minkit ja supikoirat lopetettaviksi – Ruokavirasto muutti linjaustaan turkiseläinten koronavirustartunnoissa

Vuoden vanha linjaus pakotti eläimet lopetettaviksi kaikissa koronavirustartunnan saaneissa tarhoissa.
Jaana Kankaanpää
Ruokaviraston uuden linjauksen mukaan turkistarhojen ei tarvitse enää lopettaa tuotantoeläimiään kaikissa tapauksissa, jos eläimet ovat saaneet koronavirustartunnan. Esimerkiksi suomensupissa koronavirustartuntoja ei ole Suomessa vielä todettu. Arkistokuva.

Ruokavirasto on muuttanut lopetuslinjaustaan mahdollisissa minkkien ja supikoirien koronavirustapauksissa. Jatkossa Ruokavirasto määrää turkiseläimet lopetettavaksi, jos tarhalla todetaan vakava virusmuunnos, joka kiertää rokotesuojaa ja voisi vaarantaa ihmisten rokotusten tehokkuuden.

Aiemman linjauksen mukaan turkistarhan eläimet olisi määrätty aina lopetettavaksi, jos tarhan eläimissä olisi todettu koronavirustartunta.

Ruokaviraston aiempi linjaus turkiseläinten koronavirustartunnoista tehtiin syksyllä 2020. Linjauksen uudelleentarkasteluun päädyttiin, koska tilanne on muuttunut viimevuotisesta: Itse viruksesta (sars-cov-2) sekä sen aiheuttamasta taudista (covid-19) tiedetään enemmän.

Myös väestön koronatilanne poikkeaa vuoden takaisesta, ja ihmisten tartuntojen torjunta perustuu vahvasti rokotuksiin. Ennen linjauksen muuttamista Ruokavirasto pyysi lausunnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sekä arvioi muiden maiden käytäntöjä.

Vakavin terveysvaara, jonka minkkien tai supikoirien koronavirustartunta voi aiheuttaa, on ihmisten rokotussuojaa kiertävien uusien virusmuunnosten syntyminen turkistarhoilla.

Mahdollisten virusmuunnosten havaitsemiseksi kunnaneläinlääkärit ottavat kerran viikossa näytteitä turkistarhalta, jonka eläimissä on todettu koronavirustartunta. Näytteet tutkitaan virusmuunnosten varalta Ruokaviraston virologian laboratoriossa.

Turkistarhoilla on noudatettava edelleen tiukkoja tautisuojauskäytäntöjä tartuntojen estämiseksi. Erittäin tärkeää on, että turkistarhoilla työskentelevät ja heidän lähipiirinsä ovat saaneet täyden rokotesuojan koronavirusta ja sen aiheuttamaa covid-19 -tautia vastaan. Rokotuksissa noudatetaan THL:n yleisiä rokotusohjeita.

Koronavirusseurantaa turkistarhoilla on tehty sekä epäilyyn perustuen että rutiinitarkastuksina viime joulukuusta lähtien.

Kesäkuussa Ruokavirasto tehosti turkistarhojen koronavirusseurantaa Euroopan komission päätöksen takia. Seurantatutkimusten perusteella Suomessa ei ole todettu koronavirustartuntaa minkeissä tai supikoirissa.

Lue lisää:

Minkkien koronarokotteelta puuttuu vielä käyttölupa: ”Kokeet on nyt tehty, olemme tyytyväisiä tuloksiin”

Koronavirus ei tartu kettuihin ja supiin yhtä herkästi kuin minkkeihin

Lue lisää

Venäjällä jälleen uusi ennätys päivittäisten koronatartuntojen määrässä

Uusia koronavirustartuntoja todettu Suomessa 8  661 – sairaalahoidossa 700 potilasta

WHO: Nykytahdilla yli puolet eurooppalaisista saa koronatartunnan seuraavien kahden kuukauden aikana – rokotteet suojaavat hyvin vakavalta taudilta

Uusia koronavirustartuntoja todettu Suomessa 9 768 – kolme rokotetta 1,57 miljoonalla suomalaisella