Maatalous

Suomen Lammasyhdistykselle uusi puheenjohtaja – "Alan tärkeimpiä kärkiä talous ja ympäristö"

Lampuri Janne Jokela voitti äänestyksessä Satu Kumpulaisen.
Terhi Torikka
Janne Jokela aloittaa Suomen Lammasyhdistyksen puheenjohtajana ensi vuoden alussa.

Suomen Lammasyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tänään yhdistyksen syyskokouksessa Savonlinnassa luomulampuri Janne Jokela.

Jokela aloittaa puheenjohtajana ensi vuoden alussa, kun torniolaisen Petri Leinosen puheenjohtajakausi päättyy.

Puheenjohtajasta äänestettiin lammasyhdistyksen vuosikokouksessa. Ehdolla tehtävään oli myös sieviläinen Satu Kumpulainen.

Jokela sai vaalissa 37 ääntä ja Kumpulainen 28 ääntä. Jokela kasvattaa suomenlampaita, myy lihaa ja villaa sekä maisemanhoitopalveluja merimaisemissa Kokkolan Lohtajalla.

Jokela pyrkii puheenjohtajana tasapuolisuuteen rotujen välillä ja haluaa viedä koko alaa eteenpäin. "Tärkeimpiä kärkiä ovat sekä talous että ympäristö. Nythän lammaspuolella menee aika mukavasti, kun lihan ja villan hinta on noussut."

Uusina hallitukseen valittiin Sanni Kaitamäki, ja varajäseneksi Kaj Sjögård. Muut hallituksen jäsenet pysyivät ennallaan.

Väistyvä puheenjohtaja Leinonen totesi tyytyväisenä, että tällä hetkellä moni asia sujuu lammassektorilla aika hyvin.

”Olen saanut olla seuraamassa läheltä positiivisia muutoksia. Jos vielä jotain voisi toivoa, niin muutamien hyvin toimivien aktiivisten lammaskerhojen toimintaa voisi levittää myös laajemmalle. Lammasyhdistys on side lampurien ja lammaskerhojen välillä.”

Vuoden 2021 lammastilana palkittiin Suosaaren texel ja tuottaja Sarita Mikkonen. Tila on texel-liharodun jalostuslampola, ja Mikkonen on aktiivisesti selvittänyt rodun sukulinjoja sekä monipuolistanut ja kehittänyt eläinainesta käyttämällä keinosiemennystä.

Mikkonen sai jalostuseläinten myyjänä kehuja siitä, että häntä kiinnostaa, miten ostotilalla on eläimen kanssa kauppojen jälkeen sujunut.

”Käytössä ei siis ole niin sanottua perävalotakuuta”, Leinonen totesi. Hän kiitteli Mikkosta paitsi laadukkaasta eläinaineksesta, myös sosiaalisesta kanssakäymisestä ja aktiivisesta keskustelusta alaan liittyen.

Tuotosseurantatilojen parhaina palkittiin kolme kunkin kokoluokan suurimman karitsatuotoksen saavuttanutta tilaa.

Terhi Torikka
Puheenjohtajavaalissa annettuja ääniä laskivat lampurit Christer Ollqvist (vas.) ja Tomi Tuura.
Lue lisää

Lampurit vaativat mahdollisuutta karjansa suojeluun – petotulet syttyvät kello 19

Pöyristelystä ratkaisujen etsimiseen

Kestätkö mustaa huumoria ja pannukaupalla kahvia? – sinulle olisi tarjolla töitä lammastilalla Kurikan Sarvijoella

Joukko pohjoisen lampureita haluaisi myydä tilalla teurastettua lihaa kuluttajille – "Kysyntää lähellä tuotetulle lampaalle olisi valtavasti", työryhmän jäsen kertoo