Maatalous

Lampaiden terveydenhuollolle omistautunut Johanna Rautiainen: "Ensin tuntui oudolta jättää praktikkoeläinlääkärin työlaukku pois matkasta"

Lammasmaailman eläinlääkärien linja on, että eläinten terveydenhuoltotyön pitää helpottaa myös tuottajan elämää.
Terhi Torikka
Johanna Rautiainen osallistui tällä viikolla Valtakunnallisille Lammaspäiville Savonlinnassa. Hän pitää keskusteluja tuottajien ja kollegojen kanssa suuressa arvossa.

Lammastaloudessa toteutuu parhaimmillaan useita kestävän tuotannon periaatteita. Näiden esiintuomiseksi lampaiden terveydenhuoltoon erikoistunut Lammasmaailma Oy on lanseerannut lammastiloille tavoiteltavaksi Kelpolammas-laatumerkin.

Kelpo viittaa kestävän lammastalouden polkuun, jossa tavoitteena ovat hyvinvoivat tuotantoeläimet ja tavoitteellinen terveydenhuolto, kertoo eläinlääkäri Johanna Rautiainen Lammasmaailmasta.

Laatumerkki-pakettiin sisältyy terveydenhuollon työkaluja sekä etävalmennusta aiheesta. ”Tilat voivat käyttää Kelpo­lammas -merkkiä myös omassa markkinoinnissaan.”

Muitakin suunnitelmia kuluttajapuolelle on, mutta niitä yritys ei vielä paljasta. Kelpolammas-laatumerkin on saanut viisi lammastilaa, ja lisää koulutetaan parhaillaan.

Lammasmaailman työn ytimessä on terveydenhuolto ja sairauksien ennaltaehkäisy.

”Ensin tuntui oudolta jättää praktikkoeläinlääkärin työlaukku pois matkasta, mutta pian huomasin, mitä kaikkea ilman sitä voi tehdä. Ennaltaehkäisy on tosi mielenkiintoista työtä, ja myös hoitamista kannattavampaa.”

Yksi Rautiaisen tärkeistä työkohteista on taistelu lampaiden sisäloisia ja etenkin niiden lääkkeille resistenttien kantojen muodostumista vastaan.

”Ilman loislääkkeitä on mahdollista pärjätä, mutta siihen liittyen on kyllä vielä tehtävää.”

Rautiainen sai lammas­herätyksensä jo opiskeluaikana. ”Minuun vetosi lampaiden mahdollisuus lajinmukaiseen käytökseen, laidunnus ja saatavien tuotteiden monipuolisuus. Lammas on hyvä kotieläin, kunhan se hoidetaan hyvin.”

Eläinlääkäriopiskelijan halu tehdä syventävät opinnot lampaista herätti tiedekunnassa aikanaan hieman hämmästystä, mutta siihen suostuttiin. Tämä on koitunut myöhemmin monesti suomalaisten lammastilojen eduksi.

Kymmenen vuotta sitten perustetussa Lammasmaailmassa työskentelee Johanna Rautiaisen lisäksi osa-aikaisesti myös puoliso Eero Rautiainen.

”Kantava ajatus on, että terveydenhuoltotyön pitää helpottaa myös tuottajan elämää. On tärkeää, että sekä tuottaja että eläimet voivat hyvin. Olemme halunneet tehdä työtä kotimaisen lampaan ja sitä kasvattavien perhetilojen hyväksi”, Rautiainen sanoo.

Rautiaiset jakavat lammastietouttaan tuottajien lisäksi myös muille eläinlääkäreille luennoimalla. ”Siinä kuulee samalla, mitä kaikkea kentällä tulee lampaisiin liittyen vastaan.”

Lue lisää

Uusi eläinten hyvinvointilaki estäisi halal- ja shechita-teurastukset Suomessa – uskonnolliset yhteisöt: islamofobiaa ja ihmisoikeuksien rikkomista

Suosaaren tila jalostaa "pussihousuisia" texel-lampaita: "Parasta on päästä kokeilemaan uusia sukulinjoja. Silloin saa keväällä odottaa, mitä sieltä nyt tulee."

Uutissuomalainen: 20 suurimman kaupungin sote-menoihin ensi vuonna yli miljardi enemmän kuin 2019

Susivahinkojen saldo 170 000 euroa – riistavahinkorekisteriin kirjattu 21 koiravahinkoa, 199 tapettua lammasta ja 8 nautaa elokuun alun jälkeen