Maatalous

Hampun sivujakeet lisäävät kotimaisen rehuvalkuaisen tarjontaa, ja löytyvät nyt myös rehutaulukoista

Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan hamppurehut soveltuvat märehtijöille, sioille ja siipikarjalle.
Sanne Katainen
Öljyhampun elintarvikekäytön lisäännyttyä tuotannon yhteydessä muodostuvien sivujakeiden määräkin on kasvanut.

Öljyhampun elintarvikekäytön nousun myötä tuotannon yhteydessä muodostuvien sivujakeiden määräkin on kasvanut. Sivujakeiden soveltuvuutta rehukäyttöön selvitettiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilaustutkimuksena ja nyt hamppurehujen koostumustiedot lisätään Luken ylläpitämiin virallisiin rehutaulukoihin.

Merkittävimpiä sivujakeita ovat siemenen kuorinnan yhteydessä syntyvä hampunkuorilese sekä öljynpuristuksen sivutuotteena syntyvä hamppupuriste. Käyttämällä sivujakeet rehuina saadaan niiden sisältämä energia ja ravintoaineet mahdollisimman tarkoin palautettua ravintoketjuun. Rehuksi soveltumattomat jakeet voidaan hyödyntää energiaksi tai maanparannukseen ja lannoitukseen, jolloin jätettä ei synny lainkaan, tiedottavat alan toimijat Trans Farm ja Murtolan Hamppufarmi.

Hampun rehukäytön kasvu edellyttää lisätiedon saamista eri jakeiden soveltuvuudesta eläinryhmittäin. Trans Farmin ja Murtolan Hamppufarmin Lukelta tilaamassa selvityksessä määritettiin rehukoostumus kokonaiselle siemenelle, hamppupuristeelle sekä kuorileseelle ja laskettiin rehuarvot märehtijöille, hevosille, sioille ja siipikarjalle. Hampputuotteiden rehutiekartaksi nimetty selvitys toteutettiin osana Trans Farmin ja Murtolan Hamppufarmin hallinnoimaa, MMM:n rahoittamaa Rikasta ravintoa hiilinielusta – öljyhamppu -hanketta.

Hampun siemen sisältää runsaasti valkuaista, rasvaa ja kuitua, mutta vain vähän tärkkelystä ja sokereita. Korkean valkuaispitoisuutensa ansiosta hamppu olisi tervetullut lisä kotimaisten täydennysvalkuaisten markkinoille.

Selvityksen mukaan hamppurehut soveltuvat märehtijöille, sioille ja siipikarjalle. Etenkin hamppupuriste vaikuttaa soveltuvan hyvin lehmien rehuksi. Hampukuorilese soveltuu korkean kuitupitoisuutensa vuoksi ensisijaisesti ruokintatilanteisiin, jossa eläinten energian tarve on pieni tai ne ovat liian lihavia.

Lue lisää

Hampusta on moneksi

Sianlihantuottajat odottaneet turhaan palkintoa soijattomasta tuotannosta: "Emme edelleenkään saa lisähintaa markkinoilta"

Hampunviljely on jo laillista ja sillä on Suomessa pitkät perinteet, yhdistys muistuttaa – tiesitkö nämä asiat öljy- ja kuituhampusta?

Hampunsiemenestä syntyy superruokaa – aiottiin ensin markkinoida vain kotimaassa, mutta ulkomainen kysyntä yllätti