Maatalous

Jokainen kala pistetään yksitellen: Rokottaminen mullisti kalankasvatuksen – "tuotanto satakertaistui samalla kun antibioottien käyttömäärät putosivat murto-osaan"

Rokottaminen mahdollisti kalankasvatuksen nousun. Käsin pistäminen on työlästä, sillä rokotettavia voi olla satoja tuhansia.
Harri Orenius, Kari Salonen
Harva suomalainen tietää, että kalojakin rokotetaan. Rokottaminen on kuitenkin mahdollistanut nykyisenkaltaisen kalojen vesiviljelyn. Kuvassa Nordic Troutin Korlohankosken laitoksella kaloja rokottamassa Matti Sakala ja Ari Viinikainen. Oikealla kirjolohi.

On yksi eläinlaji, joiden kasvatukselle rokotteilla on ollut suorastaan vallankumouksellinen vaikutus.

Kalanviljely ei nykyisessä mittakaavassa olisi mahdollista ilman rokotteita, kertoo Harri Orenius Aqua Care Oy:stä. Hän on työskennellyt kalarokotteiden parissa 25 vuotta.

Toisin kuin muut tuotantoeläimet, kalat ovat kosketuksissa ympäröivän luonnon kanssa. Merellä taudinaiheuttajia on mahdotonta pitää poissa. "Veden mukana verkkoaltaiden läpi virtaa, mitä luonnossa ikinä onkaan."

Suomessa viljellään pääsääntöisesti kirjolohta ja siikaa.

Molempia rokotetaan bakteereja vastaan. Merkittävimmät taudit ovat vibrioosi ja paisetauti eli furunkuloosi. Ne ovat ihmisille haitattomia, mutta kaloille vaarallisia.

Suomessa poikastuotanto tapahtuu sisämaassa makean veden laitoksilla. Poikaset rokotetaan ja siirretään muutaman viikon jälkeen vastustuskyvyn voimistuttua murtoveteen jatkokasvatukseen. Valtaosa loppukasvatuksesta tapahtuu Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla.

Kaloja voidaan rokottaa kahdella tavalla: käsin pistämällä kala kerrallaan tai koneella.

Tänä päivänä kalat rokotetaan myös Suomessa pääosin koneellisesti, Orenius kertoo. Käsin pistäminen on työlästä, sillä kaloja voi olla rokotettavana satoja tuhansia.

Kalat nukutetaan ja siirretään laitteeseen, joka rokottaa niitä vatsaontelon alueelle. Itse rokote valmistetaan Norjassa.

Rokotteiden käyttö aloitettiin vuosina 1994–1995. Sitä ennen tehokkaita rokotteita ei ollut markkinoilla. Niiden teho on edelleen erittäin hyvä, Orenius kehuu.

"Toisin kuin osa ihmisistä luulee, kalanviljelyssä antibiootteja käytetään hyvin vähän. Kiitos siitä kuuluu rokotteille. Norjan valtava lohibuumi ei olisi ollut mahdollista ilman rokotteita: Tuotanto satakertaistui samalla kun antibioottien käyttömäärät putosivat murto-osaan."

Rokotustilanne ei juuri poikkea Suomessa muista vesiviljelymaista, Orenius valottaa. Maailmalla kaloja tosin rokotetaan jonkin verran myös virustauteja vastaan

Lue lisää:

Vähäisten rokotusten maa: Suomessa on päästy eroon monista kotieläinten taudeista, joita vastaan ulkomailla on pakko rokottaa – "Monet nautatilat eivät rokota lainkaan”

Lue lisää

Yrityssaneeraus, sydäninfarkti ja lopulta korona pysäyttivät työhullun – "Piti miettiä, mitä elämältä oikein haluaa"

Loimulohi

Kirjolohitartar

Syyskala