Maatalous

FAO: Maailman ruokajärjestelmä liian altis häiriöille – kolme miljardia ihmistä kärsii ravitsemuksen puutteesta jo nyt, ja määrä voi kasvaa vielä miljardilla

YK-järjestön tiistaina julkaisemassa raportissa kartoitetaan keinoja, joilla ruokajärjestelmän sietokykyä esimerkiksi koronapandemian kaltaisten häiriöiden varalle voitaisiin parantaa.
Pasi Leino
Luonnonvarakeskus laski tänään julkistamassaan satoarviossa arviotaan tämän vuoden sadosta 2,6 miljardiin kiloon. Tänä vuonna korjattu sato oli 2000-luvun pienin. Kuvituskuva.

Globaalin elintarvikejärjestelmiensä sietokykyä erilaisten häiriöiden varalle pitää parantaa, linjaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO tiistaina julkaisemassaan raportissa. FAO:n mukaan edelleen akuutti koronapandemia on osaltaan paljastanut elintarvikejärjestelmän reagointikyvyn pandemian kaltaisiin häiriöihin liian heikoksi.

Pandemian kaltaisten šokkien lisäksi ruokajärjestelmää uhkaavat esimerkiksi äärimmäiset sääilmiöt, kasvi- ja eläintautien sekä tuholaisten aiheuttamien tuhojen lisääntyminen sekä aseellisten konfliktien kasvanut riski. Jos näihin ei varauduta riittävästi, maataloustuotannon ja koko elintarvikejärjestelmän mahdollisuus maapallon väestön ruokkimiseen voi olla vaarassa, järjestö varoittaa.

Riskit kohdistuvat tuotannon ohella ruuan varastointiin, jalostukseen, kuljetukseen ja jakeluun ja näiden kautta elintarvikkeiden hintoihin, jotka voivat nousta monille kuluttajille liian korkeiksi.

Tällä hetkellä terveellisen ravinnon puutteesta kärsii ainakin jossain määrin noin kolme miljardia ihmistä, vaikka YK ja sen jäsenvaltiot ovat asettaneet tavoitteeksi nälän ja aliravitsemuksen poistamisen vuoteen 2030 mennessä. Määrä voi kasvaa tästä jopa miljardilla, FAO varoittaa.

FAO:n raportissa analysoitiin ruokajärjestelmän häiriönsietokykyä yli sadassa maassa.

Tulosten perusteella riskit eivät kohdistu vain köyhimpiin maihin, vaan myös monissa keskimääräisen tulotason maissa riskit olivat suuret. Esimerkiksi Brasilian vientituloista peräti 60 prosenttia tulee vain yhdeltä kauppakumppanilta, raportti osoittaa. Jos tähän kauppasuhteeseen iskee jokin häiriö, maan vaihtoehdot ovat huomattavan vähäiset.

Äkillinen markkinašokki voi olla riski jopa Australian ja Kanadan tapaisille korkean tulotason maille. Niissä elintarvikkeiden jakeluun kohdistuvaa riskiä kasvattavat maan sisäiset pitkät etäisyydet.

Lue myös:

Tänä vuonna korjattiin 2000-luvun pienin sato – arvio laskenut syksyn mittaan kuin lehmän häntä, heinäkuun 3,1 miljardista kilosta ensin 2,8:aan ja nyt 2,6 miljardiin kiloon

Lannoitteiden hinnannousu voi näkyä ruuan hinnassa ensi vuonna – ministerit pelkäävät ruokakriisiä

Ruokajärjestelmä­kokouksen kansallisen valmistelun koordinaattori Jyri Ollila: Ruokajärjestelmät on laitettava uuteen kuosiin

FAO-johtaja kirittää Suomea tehostamaan maataloutta ja ennallistamaan turvemaita – "Emme tarvitse uutta viljelymaata, jos lopetamme ruuan haaskaamisen"

Lue lisää

Maatalouden alasajo ei ilmastonmuutosta jarruta

Varautuminen on viisautta

FAO-johtaja kirittää Suomea tehostamaan maataloutta ja ennallistamaan turvemaita – "Emme tarvitse uutta viljelymaata, jos lopetamme ruuan haaskaamisen"

Kuninkaille ja rahvaalle puhdasta kotimaista ruokaa