LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Kuudessa päivässä siemenestä rehuksi: Karjatila Utahissa eliminoi rehuntuotannon sääriskejä vertikaalisen viljelyn avulla

Kasvatustorni tuottaa noin 2 700 kiloa versorehua kuudessa päivässä.
Saara Lavi
Anssi Hänninen ja Leena Pakarinen syöttivät versorehua emolehmilleen vuonna 2018, kun hydroponista viljelyä kokeiltiin Suomessa hankkeen kautta.

Maitoa ja naudanlihaa tuottava tila Bateman and Mosida Farms Yhdysvaltojen Utahissa haluaa vertikaaliviljelyn avulla poistaa sään aiheuttamat haasteet rehuntuotannosta.

Ilman multaa, led-valojen ja veden avulla tapahtuva rehun kasvatus tehdään torneissa, jotka on kehittänyt paikallinen teknologiayhtiö Grōv Technologies. Siemenistä kasvaa rehua kuudessa päivässä, jonka aikana kasvatusalustat laskeutuvat tornin ylätasolta alaosaan, kertoo Fox13now.com -sivuston uutinen.

Linkin kautta pääsee näkemään videon aiheesta.

Koko prosessi on automatisoitu, eikä tarvitse ihmistyötä. Yhdellä tuotantokierroksella rehua syntyy noin 2700 kiloa.

Koska tuotantotila on torni, se vie paljon vähemmän pinta-alaa, kuin vastaavan rehumäärän kasvatus pellolla. Myös vettä säästyy. Veden kulutus on Grōv Technologiesin mukaan vain noin viisi prosenttia siitä, mitä sama sato kuluttaisi pellolla viljeltynä. Näin vertikaaliviljely vastaa osaltaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin, kuten kuivuuteen, ja varmentaa rehun saatavuutta.

Grōv Technologies suunnittelee mallin levittämistä maailmalle. Vastaava torni sopisi myös salaattien tuottamiseen vaikkapa supermarketien takapihoille.

Veteen ja led-valoihin perustuvaa hydroponista viljelyä kokeiltiin vuonna 2018 myös Suomessa, Savonian ja Seinäjoen ammattikorkeakoulujen sekä Itä-Suomen yliopiston yhteishankkeessa.

Siinä selvitettiin kasvatukseen soveltuvia lajeja sekä viljelyn kustannuksia ja teknisiä vaatimuksia Suomessa. Kasvatus tehtiin siirrettävässä kontissa.

Hankkeen loppuseminaarissa todettiin, että hydroponisesti kasvatetun versorehun tuottaminen Suomessa ei ole nykytietojen mukaan taloudellisesti kannattavaa.

Versorehussa on vähän kuiva-ainetta, mikä nostaa hinnan kuiva-ainekiloa kohden korkeaksi. Jotta tuottaminen kannattaisi, rehulla pitäisi saada aikaan suuria etuja tuotannossa. Myös kasvatuslaitteistot olivat melko hintavia. Kokeessa käytetyn kontin hinta oli noin 40 000 euroa.

Lue myös:

Hydroponisesti viljellyn rehun tuottaminen ei kannata Suomessa

Katso video: Versorehusta voisi tulla nautojen oma superfood

Lue lisää

Nainen eli puoli vuotta utahilaisessa metsässä ennen kuin etsijät löysivät – Sammalta ja vettä riitti hengen pitimiksi

Hydroponisesti viljellyn rehun tuottaminen ei kannata Suomessa

Katso video: Versorehusta voisi tulla nautojen oma superfood

Pyhäinhäväistys vai silmänilo? Carolin Davidssonin vaaleanpunainen Ferguson kääntää katseita