Maatalous

Maailman suurimman maatilan pinta-ala on 9 miljoonaa hehtaaria – jätit ovat Kiinassa ja Australiassa, USA:lla ja Euroopalla ei mitään jakoa

Tilan pinta-ala ei välttämättä kerro paljonkaan sen tuottavuudesta, jos esimerkiksi suurin osa on kuivaa luonnonlaidunta.
Satu Lehtonen
Maailman kaksi suurinta maatilaa sijaitsevat Kiinassa ja tuottavat maitoa. Tämä kiinalaistila Pekingin lähellä ei yllä suurimpien joukkoon.

Euroopalla tai edes USA:lla ei ole mitään jakoa, kun ryhdytään kisaamaan maailman suurimman maatilan tittelistä.

Saksalainen Agrarheute-lehti on listannut maailman kymmenen peltoalaltaan suurinta maatilaa. Kaikki ovat eläintiloja. Esimerkiksi Venäjällä ja Ukrainassa on valtavia viljatiloja, mutta ne eivät tälle listalle yllä.

Maailman kaksi suurinta maatilaa sijaitsevat Kiinassa ja tuottavat maitoa.

Peltoalaltaan maailman ylivoimaisesti suurin maatila on Agrarheuten mukaan Mudanjiang City Mega Farm.

Tila sijaitsee maan harvaanasutussa osassa Venäjän rajalla. Virallisten lukujen mukaan sen pinta-ala on 9 109 312 hehtaaria. Ei kuitenkaan ole selvää, kuinka suuri osa alueesta todella on maatalouskäytössä.

Mudanjiang City Mega Farmilla on noin 100 000 lypsylehmää, mikä lehden mukaan on noin 50 kertaa enemmän kuin Euroopan suurimmalla maitotilalla.

Tila lähti laajenemaan vuonna 2015, kun Venäjä kielsi maitotuotteiden tuonnin EU:sta. Tarkoituksena oli vielä maitotuotteita itänaapuriin. Nykyään tilan tuotanto kuitenkin myydään pääasiassa omille, nopeasti kasvaville markkinoille.

Maailman toiseksi suurin maatila sijaitsee sekin Kiinassa. Modern Dairyn pinta-ala on 4 453 441 hehtaaria.

Kaakkois-Kiinassa Jangtse-joen varrella sijaitseva tila perustettiin vuonna 2011. Tuolloin se oli 40 000 lehmällään maailman suurin maitotila.

Maailman kolmanneksi suurin maatila ja Australian suurin tila on Anna Creek Farm Etelä-Australiassa.

Anna Creekin pinta-ala on 2 429 150 hehtaaria. Nautoja on yli 17 000, mikä tekee tilasta maailman suurimman naudanlihantuottajan.

Neljännellä sijalla suurimpien tilojen luettelossa on Clifton Hills Farm. Sekin tuottaa naudanlihaa ja sijaitsee Etelä-Australiassa. Maa-ala on 1 700 405 hehtaaria.

Alexandria Farm sijoittuu listalla viidenneksi 1 61 433 hehtaarin alallaan. Se sijaitsee Australian Pohjoisterritoriossa. Nautoja on noin 55 000.

Listan loput viisi tilaa ovat nekin australialaisia karjatiloja: Davenport Downs farm Queenslandissa (1 497 975 hehtaaria), Home Valley Farm Länsi-Australiassa (1 417 004 hehtaaria), Innamincka Etelä-Australiassa (1 352 227 hehtaaria), Wave Hill Farm Pohjoisterritoriossa (1 348 178 hehtaaria) ja Marion Downs Farm Queenslandissa (1 242 915 hehtaaria).

Tilan pinta-ala ei välttämättä kerro paljonkaan sen tuottavuudesta, jos esimerkiksi suurin osa on kuivaa luonnonlaidunta.

Yhdysvaltalainen Forbes-mediatalo on tunnettu jokavuotisista ranking-listoistaan, joissa luetellaan muun muassa maailman rikkaimmat ihmiset.

Agrarheute on poiminut listalta ne, jotka ovat ansainneet omaisuutensa pääasiassa maataloudesta. Viisi kymmenestä nimestä on kiinalaisia, kärjessä Liu Yonghao ja Liu Yongxing.

Listan nimistä kaksi on USA:sta. Lisäksi mukana on yksi venäläinen, yksi tsekki ja yksi Saudi-Arabiasta.

Agrarheute-lehden juttu (saksaksi)

Lue myös: Maailman suurin maanomistaja ei voi itse myydä maitaan — Suomessa maatilojen ykköspaikalle pääsee 1 500 hehtaarilla

Bill Gates omistaa kotimaassaan nyt enemmän maatalousmaata kuin kukaan muu – miljardöörit haalivat Yhdysvalloissa merkittäviä maaomistuksia

Lue lisää

Viljamarkkinat ovat varpaillaan Venäjän uhittelusta – kriisin kärjistymisellä olisi vaikutusta myös energian hintoihin

HBL: Kymmenien vietnamilaisten epäillään joutuneen kiskonnan uhreiksi Pohjanmaalla

Hollannissa hallitus kannustaa maataloutta ilmastoystävälliseen siirtymään, mutta moni alalla kokee epävarmuutta ja jääneensä syrjään

Luke: Ruuan hinta nousee tänä vuonna 2–2,5 prosenttia – mediaanituloisen kotitalouden ruokamenot kasvaisivat silloin noin 100 euroa vuodessa