Maatalous

Lannoitteet ja viljat nousivat ennätyshintoihin vuonna 2021 – uusi vuosi alkaa maatiloilla epävarmuudessa

Päättyvästä vuodesta mieleen jää ennennäkemätön kustannusten nousu.
Rami Marjamäki
Keväällä 2021 märkyys myöhästytti kylvöjä monin paikoin. Tulevan vuoden kylvöille kustannusten nousu aiheuttaa epävarmuutta.

Maatalousmarkkinoilla vuosi 2021 oli todella poikkeuksellinen. Viljelijän mieleen vuosi jää ennennäkemättömän rajusta kustannusten noususta.

Viljamarkkinoilla rikkoutui hintaennätykset niin kotimaassa kuin maailmalla. Kustannusnousun takia viljelijät eivät siitä kuitenkaan saaneet iloa irti.

Kotieläintuotteiden hinnat polkivat pitkälti paikallaan kuluneen vuoden. Luonnonvarakeskuksen tällä viikolla julkaisemissa marraskuun tuottajahintatiedoissa on nousua kautta linjan. Tuottajahintojen korotukset ovat vielä vähäisiä kustannusten nousuun nähden.

Lannoitteiden hinnat olivat nousussa jo alkuvuoden, mutta syys–lokakuussa nähty hintojen räjähtäminen oli ennen kokematonta.

Kaasupula Euroopassa nosti kaasun hinnan ennätyksiin, mikä siirtyi lannoitteiden hintoihin.

Lokakuussa lannoitteiden myyntihinnat ylittivät kotimaassa aiemmat hintaennätykset.

Lannoitteiden tonnihinnat vaihtelevat tuotteittain ja myyjästä riippuen, mutta hintataso on karkeasti sanottuna 700 euron molemmin puolin. Se on noin kaksinkertainen tavalliseen verrattuna.

Moni viljelijä on lykännyt kalliiden hintojen takia lannoitteiden hankintaa tulevalle vuodelle.

Viljamarkkinoilla vuosi 2021 alkoi nousevin hinnoin. Kuivuus kiusasi Etelä-Amerikassa ja suuret viljamaat Argentiina sekä Venäjä asettivat vientirajoitteita. Kiinassa kysyntä veti hyvin.

Tammikuussa Pariisin hyödykepörssissä vehnä ylitti 230 euroa.

Kevättalvella alkoi myös lannoitteiden hinnannousu.

Helmikuussa öljykasvien hinnat lähtivät nousuun, kun sateet kiusasivat soijasadon korjuuta Brasiliassa. Vehnän pörssihinta ylitti 240 euroa muun muassa Venäjälle arvioitujen talvituhojen takia.

Keväällä maailman satoennusteet heiluttivat hintoja välillä alas ja sitten taas ylös.

Vaikka maailmalla korjataan ennätysviljasatoja, on kysynnän ja tarjonnan suhde tiukka, koska kysyntä kasvaa suuremmaksi kuin koskaan.

Kotimaassa pitkin kesää nähtiin, että sato jää heikoksi. Kylvöaikaan kiusasi märkyys, sen jälkeen pitkä kuivakausi. Hinnat eivät kuitenkaan suuremmin reagoineet kesällä.

Koko karuus satotappioista selvisi vasta puintiaikana ja sen jälkeen.

Heinäkuussa Luonnonvarakeskus Luke ennusti kotimaan viljasadon olevan yhteensä 3,1 miljardia kiloa, joka olisi kotimaan kysyntään nähden hyvin tasapainoinen ja vientiinkin riittoisa.

Elokuussa ennuste laski 2,8 miljardiin kiloon. Marraskuussa se aleni 2,6 miljardiin kiloon.

Etenkin ohrasato kärsi. Se heijastui hintoihin syyskuussa, jolloin rehuohran hinta ohitti leipävehnän. Molemmat olivat siinä vaiheessa nousseet yli 220 euron tonnilta.

Hintojen nousu kiihtyi loka- ja marraskuussa. Marraskuussa Pariisin hyödykepörssissä vehnän hinta ylitti 300 euroa ja rikkoi aiemmat ennätykset.

Joulukuussa kotimaassa ruista lukuun ottamatta kaikista viljoista tarjottiin hetken aikaa yli 300 euron hintoja. Öljykasvien hinnat ovat hiponeet 700 euroa, kun tavallisina vuosina nelosella alkavaa hintaa pidetään kohtuullisena.

Joulukuun puolivälissä viljan hinnat ottivat kotimaassa takapakkia. Hintataso pysyi silti poikkeuksellisen ylhäällä.

Alkavaan vuoteen liittyy paljon epävarmuutta. Korkeiden kustannusten on arvioitu leikkaavan tuotantomääriä niin kotimaassa kuin maailmalla.

Lue myös:

Lannoitteet ovat nyt kalliimpia kuin koskaan – alkuviikon korotuksen jälkeen Yaran Y3 maksaa lähes 700 euroa tonnilta

Kaura kiilasi viljojen hintakärkeen, ostotarjoukset 305 euroa

Viljelijäkyselyn tulos: Viljelijät aikovat vähentää ruuantuotantoa ensi vuonna kustannuskriisin takia

Lue lisää

Lannoitekriisistä povataan vakavia haittoja EU:n ruuantuotannolle

Viljamarkkinat ovat varpaillaan Venäjän uhittelusta – kriisin kärjistymisellä olisi vaikutusta myös energian hintoihin

Alkutuotannon kustannusahdingon helpottaminen etenee "tuskastuttavan hitaasti" – ministeri Leppä kutsuu seuraavaksi koolle rahoitusalan edustajat

MTK:n johtokunta vaatii maatalouden kustannuskriisiin nopeita ratkaisuja – "Jos markkina ei toimi hyvällä, on se pantava toimimaan kovin keinoin"