Maatalous

Tuttavallinen kärppä torjuu tuholaisia Ylä-Koron tilalla Virroilla – "Utelias se on, mutta ei vaikuta koskaan vihaiselta"

Syksyllä pihapiiriin ilmestynyt pienpeto tarkkailee tilan puuhia ja saalistaa ahkerasti.
Kari Kytö
Arkistokuva kärpästä.

Virroilla sijaitsevan Ylä-Koron kotieläintilan pihapiiriin muutti syksyllä omatoimisesti kärppä, jota tilan väki näkee nykyisin päivittäin.

"Aamulla se olisi usein tulossa traktorin kyytiin, kun lähden liikkeelle", Heikki Jussila kertoo.

Hän näkee kärppää muutenkin pitkin päivää. Usein se liikkuu hallin tai kuivaamon lähellä kyttäämässä jyrsijöitä.

"Jos jotain näprää paikoillaan, se tulee usein lähelle katsomaan. Utelias se on, mutta ei vaikuta yhtään vihamieliseltä. Toki emme ole yrittäneetkään siihen koskea, silloin varmaan purisi."

Rohkeasti kärppä liikkuu myös tilan koirien häkin ulkopuolella saaden ne haukkumaan, ja saattaa joskus ryöstää niiltä ruokanappuloitakin.

Kärppä vaikuttaa asustelevan pihan rakennusten alla. "Aika usein se ilmestyy näkyviin tilamyymälän alta", Jussila sanoo.

Hän ei ole huomannut, että se olisi tehnyt tihutöitä. "Ei ole ollut haittaa. Voihan se jotakin eristeitä olla pesään vienyt, mutta tuskin siitä suurta haittaa on."

Ylä-Koron tilalla on noin 70-päinen ylämaankarja sekä hevosia, vuohia, lampaita, maatiaiskanoja ja minipossuja. Tila myy lihaa suoramyyntinä, ja on tilauksesta avoinna myös vierailijoille.

Kärppä vaikuttaa tehokkaalta tuholaisten torjujalta, sillä usein sen suussa nähdään saalista. Tilan joulukalenterissa todettiinkin 22. joulukuuta kärpän ilmeisesti huomanneen, "että täällä on paljon hiiriä ja rottia ja muuta syötävää, sillä päätti jäädä asumaan tänne. Meille tämä järjestely sopii vallan mainiosti".

Ylä-Koron tila
Kärppä liikkuu usein esimerkiksi traktorin lähistöllä. Kuva on Ylä-Koron tilan joulukalenterista Facebookissa.
Lue lisää

Myyräkanta voimissaan erityisesti pohjalaiskunnissa – pyytäjiä luonnossa riittää, näin kannan muutokset vaikuttavat pienpetoihin

Akrobaattinen kärppä on erinomainen myyräsaalistaja – muistatko miten sen erottaa lumikosta?

Kärpät, valkohäntäpeurat ja rusakot runsastuneet Suomen luonnossa

Viljelijä, älä lankea sudenkuoppaan: Urakointi rakennustyömaalla on todennäköisesti käännetyn arvonlisäveron piirissä