Maatalous

"Jos useita ihmisiä sairastuisi, sillä olisi hyvin nopeasti vaikutuksia”: Rehutehtaat pyörivät toistaiseksi normaalisti, mutta riskiin varaudutaan

Rehutoimitukset maatiloille ovat kulkeneet. Riskien koetaan kuitenkin kasvaneen, ja varotoimia on terästetty entisestään myös rehutehtailla.
Suvi Elo
Rehujen toimitukset jatkuvat, joskin varotoimenpiteitä on Hankkijalla heikentyneen koronatilanteen takia terästetty. Kuljetusyrittäjä Seppo Saarinen purki viljalastia Turussa tiistaina.

Jotta ruokaa saataisiin pöytiin asti, on ensin saatava täytettä ruokintapöydille ja rehukaukaloihin.

Rehujen toimitus tiloille on tärkeä osa huoltovarmuutta.

Rehujen toimituksiin koronatapausten aalto Suomessa ei ole Hankkijalla vaikuttanut, kertoo rehuliiketoiminnan johtaja Henrik Willberg. Sairastapauksien määrä ei ole kasvanut mainittavasti ja tuotanto on pyörinyt normaalisti.

”Riskit toki ovat kasvaneet. On käyty läpi toimintatapoja ja terästetty varotoimenpiteitä.”

Varotoimet pandemian aikana ovat olleet Willbergin mukaan merkittäviä. Hankkijan rehutuotanto pyörii suhteellisen pienellä organisaatiolla, hän painottaa.

”Kaikkia tarvitaan. Jos useita ihmisiä sairastuisi, sillä olisi hyvin nopeasti vaikutuksia.”

Myöskään A-rehulla rehutuotanto ei ole kilpistynyt uuden aallon alle.

Koronatapausten yleinen kasvu ei ole aiheuttanut ongelmia toimituksiin, vahvistaa A-rehun hankintajohtaja Ilkka Ala-Fossi. ”Varotoimia on noudatettu ja rajattu vierailijoiden määrää tehtaalla.”

Tilannetta on helpottanut myös riskien minimointi vuorojärjestelyjen avulla.

Tautitapauksia on ollut poikkeusaikana paikoin jopa tavallista vähemmän, kun kontaktien rajoittaminen on hillinnyt myös tavanomaisia flunssa-aaltoja.

Riskit ovat kuitenkin aina olemassa, kun yleinen tilanne heikkenee, Ala-Fossi muistuttaa.

Lue lisää

Suomessa on raportoitu yli 8 000 uutta koronavirustartuntaa – kotitestien positiiviset tulokset puuttuvat tilastoista

Koronapandemia laittaa kapuloita jääravien rattaisiin

Yle uutiset: Koulujen alku lähiopetuksessa huolestuttaa Pohjanmaalla – Christina Knookala: "Olemme katsoneet plussat ja miinukset kahden pahan väliltä"

Ravigaala siirtyy maaliskuulle – Tampere pysyy paikkakuntana