Maatalous

Kotieläintiloille riitti lomittajia koronasta huolimatta

Koronan pelättiin sairastuttavan maatalouslomittajia sellaista vauhtia, että heistä tulee pula. Näin ei kuitenkaan näytä käyneen viime vuonna eli sikäli tilanne on yhtä hyvä kuin edellisenä.
Jukka Pasonen
Valtakunnallisesti paheneva koronatilanne alkaa paikoin näkyä myös lomitusyksiköiden toiminnassa, kun kotieläinyrittäjiltä on tullut sijaisapupyyntöjä tavallista enemmän.

Korona ei viime vuonna vaikeuttanut lomituksen järjestämistä kotieläintiloille. Vuoden vaihdetta kohti pahentunut koronatilanne alkaa kuitenkin paikoin näkyä.

"Viime vuonna järjestettiin kotieläintiloille jonkin verran sijaisapua. Alkanut vuosi on ollut kriittisempi", kertoo lomituspalvelupäällikkö Piia Kesti Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksiköstä. "Sijaisapupyyntöjä on tullut paljon ja ne ovat hieman kasaantuneet. Pääosin lomittajat on tiloille saatu järjestettyä."

Kesti muistuttaa kotieläinyrittäjiä heidän oman varautumisensa tärkeydestä. "Olisi hyvä, että itsellä olisi jonkinlainen varahenkilöjärjestelmä äkillisten tilanteiden varalta. Teemme parhaamme, mutta aina ihmisiä ei kerta kaikkiaan ole."

"Vähillä osumilla ollaan säästytty", kertoo lomatoimenjohtaja Heli Aamuvuori Ylä-Savon lomituspalveluista.

Työntekijöitä ei ole sairastunut eikä Aamuvuori muista, että sitten koronaepidemian alun kotieläinyrittäjiäkään olisi ollut karanteenissa. "Kaikki mahdollinen asiointi hoidetaan sähköisesti ja etätöitä tehdään Iisalmen kaupungin suosituksen mukaisesti."

Nyt ihmiset alkavat nyt väsyä Teams- ja Zoom-palavereihin. Lomittajat kaipaavat vertaistukea ja tapaamisia, joissa työtovereita voi tavata kasvokkain, Aamuvuori kertoo.

"Yllättävän vähän on korona vaikuttanut", kertoo lomituspalvelupäällikkö Liisa Heino vuoden alussa aloittaneesta Kaakkois-Suomen lomituspalveluista. Se aloitti toimintansa tammikuussa, kun Mikkelin paikallisyksikkö yhdistyi Parikkalan ja Rantasalmen lomituspalvelujen kanssa.

Heinon tietojen mukaan ainakaan Parikkalassa kukaan yrittäjä ei hakenut sijaisapua korona takia. Lomittajista muutama sairastui, mikä hetkellisesti vaikutti lomitusjärjestelyihin. Lomapäiviä siirtyi jonkin verran, kun yrittäjiltä jäi matkoja tekemättä.

Lue myös:

Kotieläinyrittäjän koronakaranteeni ei ole automaattisesti lomituksen sijaisavun peruste – kymmeniä tiloja lain vaatimassa eristyksessä

MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut – kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta

Lomittajapulan vuoksi maatalousyrittäjä saattaa joutua sairaanakin töihin: "Tuskaahan se oli, ja niin on monella muullakin", sanoo ylitorniolainen maidontuottaja

Ruokaketju ei ole yskinyt koronasta – riski elintarviketeollisuuden tuotantolinjojen sulkemiseen on olemassa, jos tautitilanne pahenee

Lue lisää

Sairastetun koronan jälkeen liikuntaan on palattava varovasti – Sydäntulehduksen riski olemassa

"Elämme koronaohjeistusten sekavinta aikaa" – Kuhmon kaupunginjohtaja Määttä: Valtakunnalliset ja paikalliset ohjeet menevät sekaisin, eikä päätösten tulkinta ole viranomaisillekaan helppoa

Suomessa on raportoitu yli 8 000 uutta koronavirustartuntaa – kotitestien positiiviset tulokset puuttuvat tilastoista

Miksi koronaviestintä on vaikeaa