Maatalous

Maailman antibiooteista kaksi kolmannesta käytetään eläimille, Suomessa osuus on vain viidennes – "On turhauttavaa, että Suomen poikkeuksellisen hyvää tilannetta ei huomioida, vaan toistetaan globaalia tilannetta"

Mikrobilääkkeiden käyttö eläimillä on yleisintä Aasiassa.
Kari Salonen
Euroopassa antibioottien käyttö kasvunedistäjinä kiellettiin jo vuonna 2006, mutta joissain maissa on edelleen sallittua käyttää antibiootteja varmuuden vuoksi.

Arviolta kolmasosa maailman antibiooteista käytetään ihmisille. Lopuilla eli kahdella kolmasosalla lääkitään tuotantoeläimiä.

Suomessa tilanne on täysin toinen. Meillä antibiootteja kuluu vuosittain eläimillä noin 10 tonnia ja ihmisillä noin 40 tonnia.

Näin kertoo Apteekkari-lehti joulukuun numerossaan.

Lehden haastattelema eläinlääkäri Katariina Kivilahti-Mäntylä Fimeasta kertoo olevansa kyllästynyt lukemaan uutisia, joiden mukaan antibioottiresistenssin pääsyy on antibioottien käyttö eläimillä.

"On turhauttavaa, että Suomen poikkeuksellisen hyvää tilannetta ei huomioida, vaan toistetaan globaalia tilannetta. Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimillä on Suomessa erittäin maltillista ja hallittua", hän sanoo.

Pohjoismaissa eläimille annetaan antibiootteja vähemmän kuin missään muualla maailmassa, lehti kertoo. Muuallakin Euroopassa on onnistuttu vähentämään antibioottien käyttöä eläimillä, mutta maailmanlaajuisesti käyttö kasvaa.

Zurichin teknillisen yliopiston, Princetonin ja Cambridgen yliopistojen tutkimus vuodelta 2017 arvioi, että tuotantoeläimille annetaan vuosittain noin 130 000 tonnia antibiootteja, joista 78 000 tonnia käytetään Kiinassa.

Maailman eläintautijärjestö OIE:n tietojen perusteella mikrobilääkkeiden käyttö eläimillä on yleisintä nimenomaan Aasiassa. Alueen osuus eläinten antibioottien kokonaiskulutuksesta oli vuonna 2017 noin 62 prosenttia, Amerikan 27, Euroopan 8 ja Afrikan 3 prosenttia.

Kivilahti-Mäntylä korostaa lehden haastatteluissa, että antibioottien kulutuksessa on kyse myös kuluttajien valinnoista. "Halvalla lihalla on hintansa. Lihaa on mahdollista tuottaa myös ilman antibiootteja, mutta se maksaa enemmän."

Apteekkari-lehden artikkeli

Lue myös: Eläinantibiootteja myytiin viime vuonna Suomessa ennätysvähän – Italiassa käyttömäärä viimeisimmän vertailun mukaan 13-kertainen

Suomi on eläinantibioottien käytössä EU:n priimuksia, mutta maailmanlaajuista vertailua ei ole

Lue lisää

Eläinantibiootteja myytiin viime vuonna Suomessa ennätysvähän – Italiassa käyttömäärä viimeisimmän vertailun mukaan 13-kertainen

Jokainen voi vähentää antibioottien aiheuttamia ongelmia arkisilla teoilla

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja

Lääkejäämiä päätyy vesistöihin entistä enemmän – ympäristöhaittoja voidaan kuitenkin pienentää