Maatalous

Lehti: Vahvat epäilyt osoittautuivat viimein todeksi: Thaimaasta löydettiin afrikkalaista sikaruttoa

Vietnam keskeytti jo viime toukokuussa sikojen tuonnin Thaimaasta ASF-löydösten vuoksi.
Saara Lavi
Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmisiin. Arkistokuva.

Thaimaan viranomaiset ovat raportoineet afrikkalaisesta sikarutosta (ASF) teurastamolla Nakhon Pathomin maakunnassa. Löydös on maan ensimmäinen virallinen ASF-tapaus. Tautia on kuitenkin jo pitkään epäilty esiintyvän maassa, sillä sikoja on kuollut runsaasti maan eri alueilla etenkin pienillä ja keskisuurilla sikatiloilla.

Viranomaisten mukaan nyt otetuista kaikkiaan yli 300 näytteestä yksi oli positiivinen. Näytteitä otettiin sekä sikatiloilta että teurastamoilta. Löydöksen lähialueella rajoitetaan nyt sikojen siirtoja ja lopetetaan eläimiä, kertoo uutismedia Pigprogress.

Joulukuussa ASF todettiin bangkokilaisessa minisiassa, jonka omistaja toi kuolleena tutkittavaksi yliopistolle.

14 maan eläinlääketieteellistä tiedekuntaa on hoputtanut viranomaisia toimiin ASF:n sikatuottajille ja sikataloudelle aiheuttamien vahinkojen kontrolloimiseksi. Viranomaiset ovat kieltäneet, että olisivat peitelleet ASF:n esiintymistä maassa arvelemalla muiden tautien aiheuttaneen sikojen kuolemia.

Maassa on parhaillaan pulaa sioista ja porsaiden sekä sianlihan hinnat ovat nousseet.

ASF:n löytyminen Thaimaasta ei ole yllätys, sillä kaikissa naapurimaissa taudista on jo aiemmin raportoitu, kirjoittaa Pigprogress. Viime toukokuussa Vietnam keskeytti sikojen tuonnin Thaimaasta, koska kuljetettavissa sioissa esiintyi afrikkalaista sikaruttoa. Thaimaan viranomaiset kielsivät asian.

Euroopassa afrikkalaista sikaruttoa todettiin viimeisimpänä Luoteis-Italiassa Piemonten alueella kuolleena löydetystä villisiasta.

Tapaus on samaa genotyyppiä 2 kuin mikä on viime vuosina levinnyt laajasti maailmalla muun muassa Saksassa, Puolassa, Romaniassa, Venäjällä ja Aasiassa.

Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa.

Lue lisää

Parmankinkun vienti jäissä moneen EU:n ulkopuoliseen maahan Italian ASF-löydösten vuoksi

Suomen ainoa aurinkopaneelien tekijä laajentuu Thaimaahan – yrittäjä antaa vinkin maatalousrakennuksiin: "Pinta kestää ainakin 25 vuotta ja seinästä saa myös sähköä"

Asiantuntija: ASF leviää vääjäämättä länteen, seuraavaksi tulilinjalla Ranska ja Luxemburg

Afrikkalainen sikarutto levisi uuteen osavaltioon Saksassa