Maatalous

Traktorikauppa elpyi koronasta ja komponenttipulasta huolimatta ja kasvoi suurimmaksi viiteen vuoteen

Traktoritehtaille viime vuosi oli kiireistä aikaa, kun koneiden osista oli yhä enemmän pulaa. Tilauskirjat paisuivat ennätysmittoihin.
Uolevi Oristo
Hankkijan edustuksessa olevat Claasin traktorit paransivat asemiaan traktorikaupassa viime vuonna, mutta 10 prosentin markkinaosuus jäi ainakin vielä haaveeksi.

Viime vuosi oli koronan sekä komponenttipulan ja toimitusviiveiden sävyttämä traktorikaupassa. Kysyntä kasvoi silti lähes 200 traktoria ja 14 prosenttia edellisvuodesta.

Maataloustraktoreita ensirekisteröitiin viime vuonna 1 587. Enemmän traktoreita on myyty edellisen kerran vuonna 2016.

Komponenttipula paheni vuoden lopulla, jolloin uutta traktoria joutui odottamaan jo likimain puoli vuotta, kaksi kertaa kauemmin kuin vuosi sitten. Etenkin elektroniikan komponenteista on pulaa, samoin renkaista ja monesta muusta.

Traktoreiden kokoonpano­tehtaita jouduttiin seisottamaan vuoden lopulla osien saanti­ongelmien takia, ja seisokit ovat jatkuneet vuodenvaihteen jälkeen.

Maatalouteen hankittujen traktorien keskiteho on pysynyt neljättä vuotta peräkkäin ennallaan, noin 185 hevosvoimassa.

Samaan aikaan traktoreiden paino on jatkanut tasaista reilun sadan kilon nousua vuosittain.

Keskimäärin viime vuonna rekisteriin mennyt traktori painoi aavistuksen yli 6 700 kiloa, 340 kiloa enemmän kuin vuonna 2018.

Traktorimerkkien marssijärjestys pysyi kutakuinkin ennallaan, ja markkinaosuuksien muutokset olivat maltillisia viime vuonna.

Joulukuu oli tavallista vilkkaampi osin siksi, että markkinoita alkuvuonna menettäneitä Valtraa ja Massey-Fergusoneja laitettiin rekisteriin tavallista enemmän. Samaan aikaan moni kilpailija siirsi rekisteröintejä vuodenvaihteen yli.

Valtra piti tutusti kärkipaikkaa 45 prosentin markkinaosuudella viime vuonna, vaikka menettikin asemiaan 2,7 prosenttiyksikköä.

John Deere varmisti jo kuukausia sitten tilaston kakkospaikan ja Claas on lähes yhtä selkeästi kolmantena ennen Massey-Fergusonia, New Hollandia ja Fendtiä.

Hankkija kasvatti Claas-myyntiään, ja Wihuri nosti John Deeren osuutta.

Muut nousijat löytyvät listan lopun pikkumerkeistä. Solisin teholukemia piristettiin aavistuksen, jotta entistä suurempi osa koneista ylsi maataloustraktoreiden tilastoon.

Suosituimpien traktorimallien listalla ykkösenä on Claasin Arion 97 rekisteröinnillä. Arioneja on kuitenkin liki kymmenen erilaista tehoiltaan 63–136 kilowattiin.

Kakkosena ja siten suosituimpana mallina jatkaa Valtran N174 90 rekisteröinnillä ennen John Deeren kampanjamallia 6155 ja Valtran T174:ää.

Valtra täyttää markkinajohtajana seuraavat mallitilaston sijat niin, että vain New Hollandin T6-sarjan traktorit ja Claasin isot Axionit yltävät kärkikymmenikköön.

Tiedot on poimittu traktoreiden viime vuoden rekisteröintitilastosta, jota Bisnode kerää.

Maataloustraktoreiksi katsotaan yli 35 kilowatin ja omapainoltaan yli 1 800 kilon koneet. Lisäksi tiedoista poistetaan kurottajia ja traktoriksi rekisteröityjä kuormaimia.

Lue lisää

Hintojen nousua on vaikea hallita

Komponenttipula alkaa seisottaa traktori- ja puimuritehtaita

Vanhat piirikortit ovatkin kullan arvoisia

Komponenttipula iskee traktoreihin autoja lujemmin