LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Elintarviketeollisuudessa on kovat investointiaikeet – ala odottaa valtiolta vakautta ja sääntelymalttia, jotta investoinnit toteutuvat

Joka neljäs investoitava euro aiotaan käyttää kapasiteetin lisäämiseen.
Juha Sinisalo
Elintarvikeyritysten tälle vuodelle kaavailemista investointieuroista kaksi kolmesta aiotaan käyttää vanhan kapasiteetin korvaamiseen.

Suomalaisessa teollisuudessa on päällä investointibuumi, jossa elintarviketeollisuus erottuu rohkeimpien investointiaikeiden alana, kertoo Elintarviketeollisuusliitto (ETL).

Elintarvikeyritykset aikovat tehdä kiinteitä investointeja tänä vuonna 809 miljoonalla eurolla, jossa olisi kasvua lähes 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Viime vuonna elintarviketeollisuuden investointien kasvuvauhti oli 37 prosenttia.

"Huomattava investointihalukkuus tilanteessa, jossa pandemia on heikentänyt alan kannattavuutta ja sumentaa yhä näkymiä, on hieno osoitus alan tulevaisuudenuskosta", Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

Elintarviketeollisuuden tiukka kilpailutilanne edellyttää investointeja tuotannolliseen tehokkuuteen, jos mielii pysyä mukana markkinoilla, liiton tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi hiilineutraaliin yhteiskuntaan tähtäävä vihreä siirtymä vaatii yrityksiltä investointeja vähäpäästöiseen ja energiatehokkaaseen teknologiaan.

"Monille kotimaisille elintarvikeyhtiöille markkinat ovat Suomea laajemmat, ja investoinneilla varmistetaan myös kotimaisen valmistuksen kilpailukyky vaativilla vientimarkkinoilla", Käkelä selvittää.

"Talouskasvun aikaansaaminen ja vihreän siirtymän mahdollistaminen edellyttävät valtiovallalta sääntelymalttia ja tahtoa luoda vakautta elintarviketeollisuuden toimintaympäristöön", Käkelä painottaa.

Elintarvikeyritysten tälle vuodelle kaavailemista investointieuroista kaksi kolmesta aiotaan käyttää kapasiteetin korvaamiseen. Koneiden ja laitteiden jatkuva kuluminen vaatii investointeja uusiin laitteisiin enemmän kuin teollisuudessa keskimäärin.

Joka neljäs investoitava euro aiotaan käyttää kapasiteetin lisäämiseen. Ala tekee edelleen jonkin verran myös rationalisointi-investointeja eli automatisoi esimerkiksi tuotantolinjojaan.

Lue lisää

Investointeihin kasvupyrähdys – elintarvikeinvestoinnit nousevat 50 prosenttia, metsä viidenneksen

Ruokaketjun viat korjattava viipymättä

Elintarviketeollisuuden Käkelä: Maatalouden kannattavuuskriisiin saatava nopeasti korjausliike

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Wikberg: Ruokaketju perkaa toimijoidensa kannattavuuden ja sopimusten joustot alkuvuoden aikana