Maatalous

MTK:n Juha Marttila: "Katoalueille tarvitaan nopeita tukitoimia ja satovahinkovakuutukset verottomiksi"

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila yrittää vaikuttaa yhdessä Pohjoismaiden ja Baltian tuottajajärjestöjen kanssa EU-komissioon ja ministerineuvostoon: "Nyt on hätä."
Kimmo Haimi
"Viljelijän kannalta on sama, miltä momentilta tuki tulee – nyt on hätä", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila totesi.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila allekirjoitti maanantaina yhdessä muiden Pohjoismaiden ja Baltian tuottajajärjestöjen kanssa vaatimuskirjeen EU-komissiolle ja maatalouskomissaari Phil Hoganille. Kirjeessä tuodaan esiin satovahingot ja korvaustarpeet.

Samoilla perusteluilla MTK on evästänyt myös Luxemburgissa maanantaina kokoontunutta maatalousministerien neuvostoa ja sen suomalaisministeriä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.).

Ministerineuvoston kokous venyi iltatunneille. Ennakkotietojen perusteella Marttila uskoo neuvoston vievän terveiset ja yhteenvedon eritoten viljatilojen vaikeasta tilanteesta EU-komissiolle.

"Nyt on vaikuttamisen paikka seuraavaa neuvostoa varten. Dokumentit ja vaatimukset on esitettävä ensi viikon aikana EU-komissiolle", MTK:n Marttila perää toimenpiteitä.

MTK on takiaisena liikkeellä, Marttila lupaa. Sääolosuhteiden vuoksi merkittävällä osalla viljatiloista satokausi on katastrofi.:

"On varmaa, että viljaa jää merkittävästi puimatta. Lisäksi sadon kuivatusajat ovat kaksinkertaiset, mikä merkitsee lisäkustannuksia."

Marttilan kokemusten perusteella komissio kyllä kuuntelee, mutta toimenpiteet ovat jääneet. MTK:n puheenjohtaja esittää nyt tarvittavia toimenpiteitä sekä komission että Suomen hallituksen suuntaan:

"Tarvitaan kohdennettuja, nopeita tukitoimia pahimmille katoalueille. Toiseksi, kohonneisiin tuotantokustannuksiin olisi valmis työkalu, kun energiavero palautettaisiin kertoen se kahdella tai kolmella."

Kolmanneksi Marttila vaatii satovahinkovakuutusmaksuveron poistamista kokonaan. Vakuutusmaksuissa on mukana 24 prosentin vero, jota Marttilan mukaan ei kerätä missään muualla Euroopassa satovahinkovakuutuksista.

Satovahinkovakuutukset ovat Marttilan arvion mukaan osin tämän vuoksi suhteellisen vähän käytössä Suomessa. Ja kylmää kasvukautta eivät vakuutuksetkaan korvaa.

Sama vakuutusmaksuvero sisältyy myös muihin vakuutusmaksuihin.

Marttila vetoaa myös pankeilta ja viljanostajilta tahtoa tulla vastaan, kun tiloilla on vaikeaa.

"Yaran lannoitteiden hinnankorotukset ovat aivan pöyristyttäviä tässä tilanteessa", Marttila puuhkaisee.

Lue lisää

"Ministeri totesi, että jos ei hyvällä niin sitten pahalla" – MTK:n Marttila vaatii maataloustuottajien talousahdingon lievittämiseksi lakiin lyhyempiä sopimusjaksoja, jos muut keinot eivät auta

Yara tekee vahvaa tulosta – myyntihintojen nosto korvannut kustannusnousun

Lannoitteet ovat nyt kalliimpia kuin koskaan – alkuviikon korotuksen jälkeen Yaran Y3 maksaa lähes 700 euroa tonnilta

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: "Hevostalouden ja ravien rahoitus pitää - ministeri perustaa työryhmän elivoimaisuuden ja vastuullisuuden varmistamiseksi"