Maatalous

Haku avataan uudelleen – vain 36 tilaa haki tukea uusiin sika-aitauksiin

Maatalous 12.10.2017

Ulkonapitokiellon alkamisaika siirtynee ensi vuoden kesäkuuhun.


Jaana Kankaanpää
Villisikoja ulkotarhassa.

Vain 36 sikatilaa haki investointitukea sikojen ulkoilutarhojen aitaamiseen, kertoo erityisasiantuntija Aulis Kuusela. Haku päättyi syyskuun lopussa.

Määrä alittaa selvästi hakijamäärälle asetetut odotukset, kertoo maatalousneuvos Esko Juvonen maa- ja metsätalousministeriöstä. Juvosen mukaan eri lähteiden perusteella tehdyn arvion mukaan Suomessa on ollut ulkotarhoja yhteensä noin 280, joskin osa niistä on saattanut jäädä pois käytöstä.

"Tuen tarve laskettiin tämän tarhamäärän ja tarhaa kohti arvioidun aitamäärän perusteella. Tarkkaa tietoa tarhojen koosta ei ole."

Sikojen ja villisikojen ulkotarhaus on ensi vuoden alusta lähtien kokonaan kielletty afrikkalaisen sikaruton riskin vuoksi. Vaisusti sujuneen haun vuoksi ministeriö on kuitenkin nyt esittämässä ulkonapitokiellon voimaantuloa vuodenvaihteesta kesäkuun alkuun eli 1.6.2018.

Samalla avustushaku avataan uudelleen.

"Tarkoitus on, että asetusmuutos on valtioneuvostossa ensi torstaina ja asetus voisi tulla voimaan 18. lokakuuta, minkä jälkeen mavi avaa haun uudelleen."

Haku jatkuisi Juvosen mukaan samoilla ehdoilla kuin ensimmäinenkin haku. Hakuaikaa olisi helmikuun loppuun.

Tuettujen aitausten pitää olla valmiina ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Ulkonapitokiellon astuttua voimaan sikojen ja villisikojen tarhaus sallitaan vain siinä tapauksessa, että aitaus tai tarha täyttää keväällä 2017 voimaan astuneen asetuksen vaatimukset. Uusien vaatimusten mukaisilla aidoilla pystytään estämään luonnossa liikkuvien villisikojen kontaktit tarhattuihin sikoihin ja villisikoihin.

Juvosen mukaan sikojen ja villisikojen tarhoja tullaan jatkossa tarkastamaan. Tarkastuksissa varmistetaan, että tarhattujen sikojen suojaus on uuden asetuksen vaatimusten mukainen.

"Jos tarhattujen sikojen suojauksessa afrikkalaista sikaruttoa vastaan havaitaan puutteita, annetaan määräys korjata puute eli rakentaa asetuksen vaatimusten mukainen aita tai muu vankka rakenne ja lisäksi voidaan asettaa uhkasakko."

Aiheeseen liittyvät artikkelit