Maatalous

Euroopan unioni vajoaa sikakriisiin: Kulutus laskee ja Kiinan-vienti sakkaa

Maatalous 14.10.2017

Yhdysvallat valtaa nyt Kiinan sikamarkkinoita takaisin EU:lta.


Markku Vuorikari
Emakoiden määrä on kasvussa monessa EU:n isossa sianlihan tuottajamaassa.

EU:n sikamarkkinoilta kantautuu synkkiä uutisia: kulutus laskee ja Kiinan-vienti, jonka varaan on laskettu paljon, supistuu vauhdilla.

Saksassa sianlihan kulutus on laskenut vuodessa peräti 7,5 prosenttia, EU:n sikaennustetyöryhmän kokoukseen hiljattain osallistunut MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala kertoo.

Saksan 7,5 prosentin miinus tarkoittaa jo sellaisenaan 1,8 prosentin vähennystä koko EU:n kysyntään. Kulutus laskee myös esimerkiksi Ranskassa.

Rantalan mukaan Saksan kulutuksen lasku liittyy muuttuneisiin ruokailutottumuksiin.

Keskustelu punaisen lihan ympäristövaikutuksista ja terveyshaitoista ohjaa monen valintaa siipikarjan suuntaan.

Saksassa sianlihalla on huono maine myös eläinten hyvinvoinnin suhteen, sillä tuotanto on siellä varsin teollista, Rantala kertoo.

Maassa on oma Tierwohl-­niminen hyvinvointiohjelma. Se vastaa sisällöltään paljolti Suomen hyvinvointikorvausta, mutta on yksityinen, kaupan ja teollisuuden rahoittama.

Ohjelmaan osallistuville tuottajille maksetaan lisähintaa. Sitä kertyy neljä senttiä vähittäismyyntikiloa kohti, ja näin karttunut summa jaetaan tuottajille toimenpiteiden perusteella.

Ohjelma ei Rantalan mukaan ole onnistunut juurikaan nostamaan sianlihan imagoa.

Saksan sianlihan kulutuksen laskun syyksi on arvailtu myös maahanmuuttajia.

Rantala ei selitystä niele.

"Saksassa ei olla yhtä pragmaattisia kuin Suomessa, jossa julkisesta hankinnasta saatetaan jättää sianliha kokonaan pois, koska se ei sovi kaikille."

Sianlihan vienti Kiinaan veti vielä viime vuonna hyvin, mutta tammi–heinäkuussa EU:n vientimäärä laski 32 prosenttia, Rantala kertoo. Tärkein syy on kova kansainvälinen kilpailu.

"Jenkit ottavat nyt takaisin menettämäänsä osuutta", Rantala sanoo.

Yhdysvaltain sianlihan tuotanto on viime vuosina kärsinyt porsasripulista, mutta nyt ongelmat on voitettu ja tuotanto kasvaa.

Yhdysvalloissa tuotettu liha pärjää kisassa halvalla hinnallaan. Yhdysvalloissa tuottajahinta on nyt euron luokkaa kilolta, kun EU:n keskihinta on noin 1,50 euroa.

60–70 prosenttia Yhdysvaltain sioista kasvatetaan kasvuhormoni raktopamiinin avulla, Rantala kertoo. Kiinalaiset eivät hyväksy hormonein kasvatettua sikaa. Sen pääasiallinen vientikohde on Meksiko.

Yhdysvalloissa pyritään koko ajan lisäämään myös ilman hormoneja kasvatetun sian tuotantoa, joten vientipotentiaali Kiinaan kasvaa.

Kasvussa on myös Kiinan oma sianlihantuotanto.

Suomen tuottajahinta laahasi pitkään EU:n keskihinnan alapuolella. Parin viime kuukauden aikana sianlihan hinta Keski-Euroopassa on laskenut niin rajusti, että hintansa ennallaan pitänyt Suomi alkaa olla EU:n parhaita maksajia, Rantala toteaa.

Lasku Keski-Euroopassa saattaa jatkua, sillä esimerkiksi Puolan, Espanjan, Tanskan ja osittain Hollannin tuotantomäärät ovat kasvussa.

"Toivottavasti kotimaiset lihatalot pystyvät pitämään nykyhinnat. Pari vuotta sitten Suomi oli vielä EU:n kärkimaksaja, ja silloin hintaero pystyttiin säilyttämään."

Rantala toivoo myös, että Atrian hyvin alkanut Kiinan-vienti jatkuu ja kasvaa kansainvälisen kilpailun kiristymisestä huolimatta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit