Maatalous

Yle: Valkoposkihanhet järjestivät ikimuistoisen ja tuhoisan luonnonnäytelmän – viljelijälle 60 000 euron tappiot

Maatalous 16.10.2017

Vetisessä pellossa pulikoivat hanhet eivät poistu edes yöksi muualle. Tänä vuonna hanhia on ollut ennätyksellisen paljon.


Markku Vuorikari
Muutaman viikon aikana Elimäelle on ilmestynyt arviolta 300 000 muuttomatkalla olevaa valkoposkihanhea. Kuva ei ole Elimäen pelloilta.

Elimäkeläisen maanviljelijä Lasse Hannolan viljelmät joutuivat harvinaisen ja taloudellisesti tuhoisan luonnonnäytelmän näyttämöksi.

Hänen 68 hehtaarin kaura- ja vehnäviljelyksensä ovat olleet puimatta viikkokausia jatkuneiden sateiden vuoksi. Puimatta ne nyt jäävätkin.

Muuttomatkallaan alueelle pysähtyneet valkoposkihanhet ovat pilanneet sadon.

Muutamien viikkojen aikana alueelle on ilmestynyt arviolta noin kolmesataatuhatta valkoposkihanhea. Hanhet eivät pysty laskeutumaan puimattomalle pellolle pitkän viljan sekaan, eivätkä syö satoa. Ne etsivät ruokaa jo puiduilta alueilta, joille ne eivät aiheuta tuhoa.

Puimattomilla pelloilla hanhien jätökset ovat kuitenkin ongelma.

"Hanhet ulostavat lentäessään peltojen yli. Sato on menetetty siltä osin, missä hanhia on ollut. Viljaa ei voi käyttää edes eläinten rehuksi. Satotoiveet olivat korkealla", Hannola harmittelee ylelle.

Hanhet ovat kerääntyneet peltomaaksi kuivatetun järven alueelle. Alueen pellot ovat usean eri maanviljelijän omistuksessa. Alue on suuri ja maan kosteus vaihtelee paljon.

Kovat sateet ovat saaneet osan alueesta tulvimaan, mutta osa viljelijöistä on saanut maansa puitua.

"Minä en ole päässyt puimaan, sillä pellolla on kolmekymmentä senttiä vettä. Edes veden pumppaaminen ei auta, sillä sitä jää väkisin pellon syvimpiin kohtiin. Puimakonetta ei voi käyttää sellaisella pellolla."

Valkoposkihanhet eivät ole uusi näky Elimäellä. Linnut pysähtyvät alueella muuttomatkoillaan syksyisin ja keväisin. Tänä vuonna hanhia on kuitenkin poikkeuksellisen paljon.

"Tämä on ennennäkemätöntä. Yleensä hanhet viipyvät täällä kolmisen viikkoa. Normaalisti ne käyvät päivisin pelloilla ja lentävät yöksi läheisille järville, sillä ne nukkuvat vedessä suojautuakseen saalistajilta. Koska vesi on noussut tulvien myötä näin ylös, hanhet eivät lähde edes yöksi pois."

Asiasta uutisoi yle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit