Maatalous

Puinteja runnotaan väkisin eteenpäin - kuudesosa vielä pellossa

Maatalous 18.10.2017

Ohraa, kauraa ja vehnää uhkaa jäädä korjaamatta jopa 600 miljoonaa kiloa. Pahin tilanne on Keski-Suomessa, missä vasta puolet sadosta on laarissa lokakuun puolivälissä.


Yksinäinen puimuri odotteli säiden paranemista Tyrnävällä maanantaina.

Puintipäivät ovat olleet vähissä viimeksi kuluneen viikon aikana ja puinteja on tehty puoliväkisin. Edistystä on silti tullut viime viikosta vain vähän, Vilja-alan yhteistyöryhmän tiistaina julkaisemassa puintiseurannassa todetaan.

Tälle viikolle on luvattu poutapäiviä, joten jotain saatetaan saada vielä pois. Nyt tuskaillaan lannan ja kalkin levityksiä. Kumpikaan ei suju läpimärillä pelloilla.

Korjaamatta lienee edelleen karkeasti kuudesosa pelloista, eniten Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla, kummassakin yli 20 000 hehtaaria. Keski-Suomessa yhä yli puolet viljasadosta makaa pellossa.

Vilja-alan yhteistyöryhmän maakunnallisen puintiseurannan ja maakuntien kylvöalojen perusteella voidaan arvioida, että tallessa alkaa olla 2,9 miljardia kiloa viljaa.

Puimatta olisi silloin ehkä 600 miljoonaa kiloa, eniten kauraa, mutta myös ohraa ja vehnää kumpaakin 160–180 miljoonaa kiloa.

Jos puinnit eivät enää suju, kauraa riittää ainakin kilomääräisesti kotimaan tarpeisiin, mutta ei juurikaan vientiin. Ohrasta ja vehnästä on niukkuutta tulevana talvena.

Laatuasiat voivat muuttaa tilannetta vielä heikommaksi. Vyrrin yhteyshenkilöt kertoivat jo tähkäidännästä, mustuneista jyvistä ja nopeasti kohoavista don-arvoista sekä heikoista vehnien sakoluvuista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit