Maatalous

Maatilojen satotilanne syynissä – vastaa verkossa viimeistään viikonloppuna

Luken kyselyssä kerätään viljelijöiltä tärkeimpien peltokasvien korjuualat ja kokonaissadot sekä viljan varastomäärät.
Johannes Tervo
Viljaa kuivurijonossa lokakuun puolivälissä Etelä-Pohjanmaalla.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) vuosittainen satokysely on auki verkossa tiistaihin asti.

Koko maassa kyselyyn on valittu mukaan 6 200 tilan otanta. Luke postitti valikoituneille tiloille tiedon kyselystä lokakuun alussa. Kyselyssä kerätään viljelijöiltä tärkeimpien peltoviljelykasvien tämänvuotiset korjuualat ja kokonaissadot sekä viljan varastomäärät.

Satotietojen antamisessa on nyt loppukiri. Viikonloppuna ja vielä alkuviikosta ehtii antamaan satotietonsa verkossa. Jos viikonloppuna asia unohtuu, tulee siitä tekstiviestimuistutus maanantaina.

Marraskuussa kysely jatkuu puhelimitse. Kantar TNS:n haastattelijat soittavat maatiloille, joilla lokakuussa oli syyskiireitä.

Satokyselyyn on vastattu tähän mennessä eniten Ahvenanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Hämeessä, joissa torstaiaamuun mennessä yli viidennes kyselyyn kutsutuista on vastauksensa antanut.

Satotutkimus on toteutettu Suomessa jo yli sadan vuoden ajan. Viljelijät ovat perinteisesti vastanneet hyvin Suomen virallisen tilaston statuksen omaavaan satotutkimukseen, Lukesta kiitellään. Vastausprosentti on asettunut lähes sataan prosenttiin.

Marraskuun 23. päivänä satotiedoista kootaan satotilasto, jossa on ennakkotietoja tämän syksyn sadosta. Myös arvio tämän syksyn syyskylvöaloista tehdään kyselyn perusteella ja se on saatavilla 12. joulukuuta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Missä tuli kato, missä saatiin satoa – paras tieto saadaan suoraan maatiloilta

Marraskuussa selviää, tuliko kato – Luke kerää jälleen viljelytietoja tiloilta

Satotutkimukseen vastattiin ahkerasti verkossa