Maatalous

MT selvitti: Leipävehnästä tulossa pula – tuontia tarvitaan talvella

Maatalous 30.10.2017

Ostajat pyrkivät pärjäämään kotimaan sadolla, mutta myllylaatuista viljaa ei saata riittää. Syksyn sateet ja kesän viileys pilasivat leivontalaadun.


Kimmo Haimi
Ari Pöysti purki viljakuormaa Järvenpäässä Helsingin Myllyllä perjantaina.

Kotimaisesta leipävehnästä voi talven aikana tulla pulaa, osoittaa Maaseudun Tulevaisuuden viljanostajille tekemä kysely.

"Ennakoitua selvästi suurempi osa vehnästä on rehuvehnää", sanoo vilja- ja raaka-aineryhmän johtaja Tarmo Kajander Hankkijalta.

Eviran viljasadon laatuseurannan ennakkotietojen mukaan kevätvehnän sakoluvut romahtivat puintien venyessä syksyn sateissa.

"Tiedot viljasadon määrästä ja laadusta eivät vielä ole aivan selviä. Riski on olemassa, että kotimaasta ei ole tarpeeksi saatavissa myllylaatuista viljaa ja sitä joudutaan tuomaan", Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin sanoo.

Pulaa näyttäisi erityisesti tulevan korkea sakolukuisesta vehnästä.

Kumlin pohtii, että huoltovarmuusvarastoista korkealaatuista vehnää löytyisi, jolloin tuontitarve ja sen mahdollisesti tuomat pitkäaikaisetkin markkinahäiriöt minimoitaisiin. Hän on kuitenkin hyvin epäileväinen, että varastoja avattaisiin.

"Vehnän laatujen kanssa on haasteita, mutta pyrimme pärjäämään kotimaisella vehnällä. Tavanomaista ruista ja suurimokauraa on saatavilla käyttöömme kotimaasta tämän satokauden osalta", sanoo viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi Fazer Myllystä.

Mahdollista luomuviljan tuontia Fazer Mylly ei poissulje.

"Luomuviljaa ei ole ollut viime vuosina riittävästi toimijoiden tarpeisiin Suomessa, eikä ole tänäkään satokautena."

Tänä syksynä saatiin hyvä ruissato. Vuoden päästä rukiista voi tulla pulaa, kun syyskylvöt jäivät tänä vuonna vähäisiksi, useampi ostaja kommentoi.

Viljanostajien tunnelmiin vaikuttaa osaltaan sijainti.

"Raision pääasiallisella elintarvikeviljojen hankinta-alueella Länsi-Suomessa syksyn viljasato on valtakunnan parhaimmalla tasolla, joten olemme optimistisia kotimaisen raaka-aineen riittävyyden suhteen", kertoo hankintapäällikkö Raimo Rantanen Raisioagrosta.

Myös Rantanen toteaa kevätvehnässä olevan suurimmat haasteet. Ruis ja mallasohra onnistuivat hyvin.

Rehuviljaa näyttäisi riittävän.

"Vaikka osa pelloista jääkin puimatta kokonaan, uskomme, ainakin toistaiseksi, että kotimainen vilja ja valkuaiskasvit riittävät rehuntuotantoon", Kajander sanoo.

A-Rehun asiakkuuspäällikkö Taneli Marttila sanoo rehulaatuista viljaa olevan hyvin tarjolla. Rehuviljan tarjonta lisääntyy, kun elintarvikkeeksi aiottu vilja ei välttämättä kelpaa kuin rehuksi.

"Vehnien sakoluvut uupuvat monin paikoin, mikä tekee siitä rehulaatuista."

Myllyvehnän lisäksi myös rehuohran taseluvut näyttävät tiukilta.

"Sekä ohra- että myllyvehnämarkkinat ovat jo kotimaassa reagoineet tähän hinnan nousulla", Kajander toteaa.

Öljykasveilla satotasoihin ja laatuun ollaan pääsääntöisesti oltu tähän saakka tyytyväisiä, kertoi asiantuntija Kati Lassi Avena Nordic Grainilta viime viikolla.

Öljykasvisadosta on korjattu alueesta riippuen 40–95 prosenttia.

"Arviomme mukaan öljykasvisato saattaa olla hieman viime vuotta alhaisempi riippuen siitä jääkö öljykasveja korjaamatta. Tuontitarve on viime vuoden tasoa tai hieman suurempi", Lassi toteaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT