Maatalous

Vuoden luomuyritys Vertin tila nivoo emolehmät ja erikoiskasvit tasapainoiseksi kokonaisuudeksi

Vertin tila Haukivuorelta Etelä-Savosta on tänä iltana palkittu Vuoden luomuyrityksenä.
Petteri Kivimäki
Vertin luomutilalla on 30 hereford-emolehmän karja. Jalostukseen myydään vasikoita ja tiineitä hiehoja, kertoo luomuyrittäjä Heikki Mustalampi.

Luomuherefordien jalostusta, erikoiskasvien viljelyä, maatiaiskanoja ja omenatarha. Niistä muodostuu Vuoden luomuyritys. Palkittu Vertin luomutila sijaitsee Haukivuorella Etelä-Savossa. Vanhaa sukutilaa ovat vuodesta 2009 isännöineet Olka ja Heikki Mustalampi. Luomutuotanto aloitettiin vuonna 2011.

Luomuliitto julkisti valinnan tänään torstaina 9.11. valtakunnallisilla luomupäivillä Kuopiossa.

Tänä vuonna halusimme valita voittajaksi perinteisen perheviljelmän, perustelee Luomuliiton puheenjohtaja Pirjo Siiskonen valintaa.

Vertti on luomun monialayritys, jonka eri tuotannonalat tukevat toisiaan. Kaikkea toimintaa ohjaa ekologinen ajattelu, Siiskonen jatkaa.

"Hieno tunnustus. Joku muukin uskoo siihen, mitä ja miten me tehdään", sanoo Heikki Mustalampi

"Olemme kiitollisia kollegoiden korvaamattomalle tuelle", hän viittaa Haukivuoren luomuviljelijöiden yhteistyöhön.

Mustalammilla on 30 hereford-emolehmää ja 2 siitossonnia. Jalostukseen myydään tiineitä hiehoja ja vieroitettuja vasikoita 3–20 vuodesta riippuen.

Karjanlannasta saavat elinvoimaa vaativat erikoiskasvit sipuli ja mansikka.

"Oli Itsestään selvää, että luomutuotannon lähtökohta on karja. Meillä ei pystyttäisi viljelemään vaativia erikoiskasveja ilman märehtijöitä", Heikki Mustalampi kertoo.

Viime kesänä luomusipulia kasvoi kolmella ja luomumansikkaa yhdellä hehtaarilla. Sipuli myydään Tuoreverkko Oy:n kautta ja mansikka pääasiassa itsepoimintana.

Kaikkiaan Vertin viljelyksessä on peltoa noin 100 hehtaaria. Karja laiduntaa nurmien lisäksi 50 hehtaarin verran olevia vanhoja metsälaitumia ja -niittyjä sekä hakamaita. Niistä osa on perinnebiotooppeja.

Sitten vuoden 2013 karjalle ei ole syötetty väkirehua. Ruokinta perustuu täysin nurmiin ja sitä täydennetään kivennäisillä ja seleenillä.

Nurmien lisäksi viljellään kauraa ja hernettä sekä pieniä määriä spelttiä ja ruista. Tavoitteena on saada omaa siementä viherlannoituskasvustoja varten.

Haukivuorelle on muodostunut tiivis luomuerikoiskasviviljely keskittymä.

"Se auttaa toiminnan kehittämisessä ja vie meitä kaikkia eteenpäin."

Heikki Mustalampi hoitaa Vertin työt äidin ja isän auttaessa tarvittaessa.

Tilan ulkopuolella työskentelevä puoliso osallistuu töihin aina, kun ehtii.

Läheisen luomutilan kanssa yhteisesti palkatut työntekijät käyvät muun muassa kitkemässä ja nostamassa sipulia.

"Osaavat ja motivoituneet työntekijät ovat tärkeässä roolissa toiminnan kehittyessä ja laajentuessa."

Lue lisää

"Luomuun siirtyminen osoittautui kaikin puolin järkeväksi ratkaisuksi"

Vuoden ympäristöystävällisin maatila löytyi Salosta

Luomuviljasta viime vuonna kaikkien aikojen ennätyssato – kananmunista luomua on jo melkein seitsemän prosenttia

1 500 hehtaarin luomuviljelijä Niko Ahlqvist ei palaisi entiseen: Luomu selkeytti kuvioita ja vähensi stressiä