Maatalous

Koko kasvukausi alle kahdessa minuutissa: Näin ohrapelto kasvoi koleana kesänä

Maatalous 13.11.2017

MT:n riistakamera seurasi viljan kasvua vapusta syyskuun loppuun. Kuvia kertyi yli 10 000, ja niistä kertyi kahden minuutin mittainen video.


Jarkko Sirkiä
Maaseudun Tulevaisuus asensi riistakameran Loimaan Virttaalla sijaitsevan pellon laitaan muutama päivä ennen vappua, kun kylvöt olivat alkamassa.

Viime kesä oli kolea ja kasvukausi jäi heti alussa normaalista jälkeen. Suorakylvöpellolla koleus korostuu, kun maa on muutenkin viileää. Aikaista ohraa päästiin puimaan syyskuun toisella viikolla.

Maaseudun Tulevaisuus asensi riistakameran Loimaan Virttaalla sijaitsevan pellon laitaan muutama päivä ennen vappua, kun kylvöt olivat alkamassa. Piennar oli tukevasti roudassa, mutta pellon puolelta routa oli hävinnyt ja kameraa kannatteleva paalu saatiin juntattua maahan.

Kamera otti kuvia 20 minuutin välein vuorokauden ympäri. Syyskuun loppuun mennessä kuvia kertyi yli 10 000. Niihin tallentui hienoja hetkiä ja lintujen leikkiä. Peurakin kurkkaa varhaisen aamun kuvassa.

Kuvista koottiin vajaan kahden minuutin video, joka on katsottavissa Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilla. Video kertoo ohran kylvöstä, varttumisesta ja korjuusta sekä loppu­syksyn lannan levityksestä ja muokkauksesta. Työvaiheet vilahtavat ohi niin nopeasti, ettei niitä ja tekijöitä juuri huomaa.

Toukotöiden alku viivästyi pari viikkoa, sillä toukokuun alussa pelto peittyi yli kymmenen sentin lumeen.

Kylvöjä päästiin aloittamaan vasta toukokuun puolivälissä. Oraita saatiin odottaa aina toukokuun lopulle.

Juhannuksena ohra oli ehtinyt korrenkasvun alkuun, kun vuotta aiemmin tähkät tunkivat esiin lippulehden varjosta.

Kylmässä maassa monitahoinen Brage-ohra pensoi vaivalloisesti ja kasvusto jäi harvaksi. Puimaan päästiin syyskuun toisella viikolla, kun sateissa oli taukoa.

Ohra oli tuleentunutta, mutta normaalina vuonna korjuuta olisi lykätty viikolla tai kahdella. Siihen ei nyt ollut varaa, sillä sääennuste povasi taas sateita. Satoa kertyi keskimäärin 4,5 tonnia hehtaarilta vajaan 10 hehtaarin lohkolta.

Ohran jälkeen piti kylvää syysvehnää. Lanta levitettiin syyskuun lopulla ja se muokattiin maahan saman tien. Säät olivat kuitenkin jo niin kosteita, että syyskylvöt piti jättää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit